Törnin asetakki varkaiden käsiin

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin asetakki on varastettu Maskusta. Törnin Yhdysvaltain armeijan asetakki oli esillä Saunaparoni Oy:n edustustiloissa Maskuntiellä, mistä se vietiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

kulttuuri
Lauri Törnin asetakki.
Lauri Törni Perinnekilta

Oliivinvihreä maastotakki oli viety vitriinistä, jonka lasi oli rikottu. Saunaparoni Oy:n toimitusjohtajan Pasi Niittymäen mukaan takilla on paljon tunne- ja perinnearvoa, vaikka rahallisesti menetys ei ole suuri.

Niittymäki kertoo, että yhtiö sai takin muutama vuosi sitten lahjoituksena Törnin yhä elossa olevalta sisarelta Salme Rajalalta Kotkasta. Harvinainen takki kuului jäämistöön, jonka Yhdysvaltain armeija palautti Suomeen vuosi sen jälkeen, kun Törni oli kadonnut Vietnamin sodassa vuonna 1965.

Anastettu takki on paksuhkoa oliivinvihreää sarkaa, ja sen oikeassa kauluksessa on kapteenin arvomerkki. Maastotakki oli tarkoitettu erikoisjoukoille, eikä siinä ole paljon armeijan tunnuksia. Toisen rintataskun päällä on Törnin amerikkalainen nimi THORNE.

Murron yhteydessä päärakennuksesta anastettiin lisäksi Marsalkka Mannerheimiä esittävä taulu ja kaksi muuta taulua, joissa oli ylipäällikön päiväkäsky. Lisäksi tiloissa oli tehty ilkivaltaa. Raision poliisi tutkii varkautta.

Asiasta jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä arkisin Raision poliisiasemalle numeroon 071 87 45025 tai viikonloppuisin Turun pääpoliisiasemalle numeroon 071 87 46805.

Lähteet: YLE Turku