Hyppää sisältöön

Iran rikkonut YK:n asevientikieltoa

Kyproksen ulkoministerin Markos Kyprianoun mukaan Kyproksessa Limassolin satamassa pidätettynä olevassa aluksessa oleva lasti osoittaa Iranin rikkoneen YK:n määräämää asevientikieltoa. Yhdysvallat epäilee, että Iran on yrittänyt kuljettaa aseet Gazassa valtaa pitävälle Hamas-järjestölle.

Kypros päättää lastin kohtalosta myöhemmin saatuaan sen kokonaan tutkituksi. Viime viikolla Kypros pyysi ja sai YK:n turvallisuusneuvoston pakotekomitealta ohjeistusta siitä, rikkoiko lasti YK:n pakotteita, jotka kieltävät Irania viemästä aseita ulkomaille. Yhdysvaltain laivasto pysäytti Monchegorsk-nimisen aluksen viime kuussa Punaisella merellä ilmoittaen, että aluksessa oli mm. tykin ammuksia ja aseita. Yhdysvallat ei kuitenkaan lain mukaan voinut pidättää alusta, joka matkasi edelleen Kyprokseen. Amerikkalaisten mukaan alus oli matkalla Syyriaan, josta lasti olisi toimitettu Hamasille.

Alusta ei voida palauttaa Iranille, mutta Kyproksen ulkoministerin mukaan pakotemääräykset mahdollistavat sen takavarikoinnin ja varastoinnin Kyprokseen tai johonkin muuhun maahan. Britannian eurooppaministeri Caroline Flint sanoo oman maansa ja mahdollisesti monien muidenkin olevan valmiita auttamaan Kyproksen viranomaisia pääsemään eroon lastista, kun sen sisältö on tutkittu.

.
.