Ruususelle ja kustantajalle sakkotuomiot hovissa

Helsingin hovioikeus on tuominnut Susan Ruususen ja kustantaja Kari Ojalan sakkorangaistukseen pääministeri Vanhasen yksityisyyden loukkaamisesta.

Kotimaa
Susan Ruusunen ei koe tehneensä rikosta.YLE

Pääministerin morsian -kirjan kirjoittanut Ruusunen sai 20 päiväsakkoa ja kustantaja Kari Ojala 60 päiväsakkoa. Maksettavaa Ruususelle kertyi 300 euroa ja Ojalalle 840 euroa. Rikosnimikkeenä on yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Lisäksi Ojalan on maksettava pääministeri Vanhaselle symbolinen tuhannen euron korvaus paljastuskirjan aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä.

Rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä sekä Ruusunen että Ojala joutuvat maksamaan valtiolle kumpainenkin hieman yli 4 000 euroa.

Kohuteos puolen vuoden seurustelusta

Pääministeri Matti Vanhanen seurusteli Susan Ruususen (ent. Kuronen) kanssa vuonna 2006 runsaan puolen vuoden ajan. Seurustelun päätyttyä Ruusunen julkaisi helmikuussa 2007 kirjan Pääministerin morsian. Teoksessa Ruusunen tilitti hylätyksi joutumisen tunteitaan. Kirjassa on myös runsaasti kuvaelmia pääministerin yksityiselämästä kuten lapsista, asuinoloista ja vapaa-ajan elämäntavoista.

Kirjassa julkaistiin lisäksi yksityiskohtaisia kuvauksia Ruususen ja Vanhasen seurustelusuhteen intiimeistä hetkistä.

Vanhanen kohdisti vaatimuksensa vain kustantajaan

Pääministeri Vanhanen teki Pääministerin morsian -kirjasta tutkintapyynnön vain teoksen kustantajaa Kari Ojalaa vastaan. Esitutkinta laajeni kuitenkin koskemaan myös kirjan kirjoittajaksi ilmoitettua Susan Ruususta, koska tätä pidettiin vähintäänkin osallisena kirjan sisällön tuottamisessa.

Myös Helsingin käräjäoikeudessa ja nyt hovioikeudessa Vanhanen on systemaattisesti kohdistanut rangaistus- ja korvausvaatimuksensa vain kustantaja Ojalaan.

Syyttäjä puolestaan on ajanut rangaistusvaatimusta sekä kustantajaa että Ruususta vastaan. Käytännössä Vanhasen vaatimus kustantajan tuomitsemisesta merkitsi kuitenkin myös Ruususen vaatimista tilille. Kirjaa ei olisi syntynyt ilman Ruususta.

Käräjäoikeus: syytteet nurin lautamiesäänin

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi vuosi sitten kaikki kirjakärhämässä nostetut syytteet ja korvausvaatimukset. Käräjäoikeuden tuomio herätti suurta keskustelua, koska se syntyi lautamiesten äänin äänestyspäätöksellä 2-2. Äänten mennessä tasan syytetyn kannalta lievempi ratkaisu voittaa.

Äänestyksessä alakynteen jäänyt virkatuomari sekä yksi lautamies olisivat tuominneet Ruususen ja Ojalan sakkorangaistuksiin.

Missä sananvapauden ja yksityisyyden suojan raja?

Kiistan ydin on koko ajan ollut yksi ja sama: missä menee sananvapauden ja yksityisyyden suojan välinen raja. Rikoslaki lähtee siitä, että esimerkiksi politiikan ja talouselämän huipputehtävissä toimivien yksityisyyden suoja ei ole yhtä tiukka kuin tavallisella ihmisellä.

Yhteiskunnallisen vaikuttajankin yksityiselämää koskevia tietoja on lupa levittää vain, jos tieto voi vaikuttaa tarkastelun kohteena olevan henkilön toiminnan arviointiin tehtävässään ja jos tiedon esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä