Hyppää sisältöön

Luomisteoriasta keskustellaan Vatikaanissa

Vatikaanivaltio on pyörtänyt aiemman päätöksensa ja sisällyttää Darwin-konferenssiin myös keskustelun luomisteoriasta.

Konferenssi pidetään Charles Darwinin pääteoksen Lajien synnyn 150-vuotis päivän kunniaksi.

Vatikaani sanoo kuitenkin, että älykkäästä suunnittelusta keskustellaan ainoastaan kulttuuri-ilmiönä. Sitä ei ole tarkoitus käsitellä tieteenä tai uskontona.

Maaliskuun alussa pidettävän konferenssin järjestäjät eivät selvittäneet, miksi he ovat sisällyttäneet älykkään suunnittelun konferenssiin. Älykkään suunnittelun kannattajat uskovat, että kehitysoppi yksin ei riitä selittämään elämän monimutkaisuutta ja että lajien muutosten takana on täytynyt olla jokin korkeampi voima.

Vatikaani on yrittänyt korostaa, että uskon ja järjen välillä ei ole ristiriitaa ja että kehitysoppia käsittelevä konferenssi on siitä osoituksena. Vuonna 1996 paavi Johannes Paavali toinen julisti, että kehitysoppi on enemmän kuin vain teoria. Sen jälkeen Vatikaanin suhtautuminen evoluutioon on kuitenkin hämärtynyt.

Itävaltalainen kardinaali Christoph Schöenborn on pitänyt paavin julistusta epämääräisenä ja merkitykseltään vähäisenä. Vatikaanin virkailijat ovat silti korostaneet, että heidän mielestään älykkään suunnittelun teoria ei ole tiedettä ja että sen liittäminen koulujen opetuksiin vain aiheuttaisi sekaannusta.