Nuoret eivät kerro vanhemmilleen netin vaaroista

Vain alle kolmannes suomalaisnuorista kertoisi vanhemmilleen, jos he kohtaisivat uhkaa netissä.

Kotimaa
Nuoren naisen käsi hiirellä.
YLE

Suomalaislasten lukema on alhaisin kymmenessä eurooppalaisessa maassa tehdyn kyselyn perusteella. Viestintäministeri Suvi Lindén pitää tulosta huolestuttavana.

Yleisimmin suomalaisnuori kääntyisi vaaratilanteessa ystäviensä puoleen. Näin tekisi 30 prosenttia nuorista. Esimerkiksi Espanjassa vanhempiensa puoleen vaaratilanteessa kääntyisi yli puolet, 51 prosenttia nuorista.

Opettajalleen ei yksikään suomalaisnuori kertoisi nettiongelmistaan, vanhemmilleenkin vain alle kolmannes. Viestintäministeri Suvi Lindén haluaa tuloksista huolestuneena rohkaista nuoria kertomaan aikuisille epämiellytävistä kokemuksistaan.

- Huolestuttavaa nyt julkaistussa tutkimuksessa on se, kuinka vähäistä on vanhempien läsnäolo lasten ja nuorten sähköisessä maailmassa, Lindén sanoo.

Kyselyn tulokset selviävät ohjelmistoyhtiö Microsoftin 14-18-vuotiaille teettämästä kyselystä. Kysely toteutettiin kymmenessä eurooppalaisessa maassa.

Netin käytöllä löysät rajat

Ohjelmistoyhtiön tietoturvajohtaja Kimmo Bergius arvioi, että yksi syy suomalaisnuorten alhaiseen intoon kääntyä vanhempien puoleen on se, että vanhemmat tuntevat itsensä avuttomiksi netin ääressä. Myös ministeri Lindén myöntää, että vanhempien epätietoisuus ja epävarmuus netin ääressä on yllättävän suurta.

Kyselyn mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisnuorista sanoo, että heidän netinkäytölleen on asetettu tiukat rajat. Osalla nuorista ei ole rajoja lainkaan. 41 prosenttia kertoo, että vanhemmat rajoittavat netin käyttöä vain silloin tällöin. 44 prosenttia taas sanoo, etteivät vanhemmat rajoita netin käyttöä lainkaan.

Esimerkiksi Norjassa rajat ovat tiukat 28 prosentilla ja Espanjassa 21 prosentilla nuorista.

Tietoturvajohtaja Kimmo Bergius patistaakin vanhempia osallistumaan nuorten netin käyttöön enemmän.

Joka neljättä kiusattu netissä

Kyselyn mukaan neljää prosenttia suomalaisista on kiusattu netissä jatkuvasti tai toistuvasti. Viidennes kertoo, että heitä on kiusattu joskus tai satunnaisesti. Tanskassa vastaavat luvut olivat 18 ja 27 ja Norjassa 17 ja 33 prosenttia.

Kaikkiaan tilanne on kuitenkin niin, että valtaosaa eurooppalaisnuorista ei ole koskaan kiusattu netissä.

Viestintäministeri Lindén muistuttaa, että verkkoympäristössä on ammattitaitoisia nuorisotyöntekijöitä, jos nuoret kertovat mieluummin heille kokemuksistaan kuin vanhemmilleen. Nuorisotyöntekijät ovat valmiita keskustelemaan esimerkiksi Habbo Hotellissa ja Irc-Galleriassa. Vakavissa asioissa Lindén muistuttaa nettipoliisista.

Lähteet: YLE Uutiset