1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. Ulkomaat

Kuka Netanjahu? Kuka Livni?

Israelin uudeksi pääministeriksi pyrkivillä Benjamin Netanjahulla ja Tzipi Livnillä on kilpakumppanuudestaan huolimatta myös paljon yhteistä.

Likud-puolueen Benjamin Netanjahu ja Kadima-puolueen Tzipi Livni. Kuva: Reuters-TV / EPA

Benjamin Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue jäi vaaleissa täpärästi ulkoministeri Tzipi Livnin Kadima-puolueen taakse. Äärioikeiston samalla vahvistuttua Netanjahulla on perusteita vaatia pääministerin salkkua itselleen.

Ulkoministeri Livni haluaisi Kadiman jatkavan päähallituspuolueena, mutta hallituskumppani työväenpuolueen murskatappion takia Livnillä mahdollisuudet nousta pääministeriksi näyttävät laihahkoilta.

Perustiedot Netanjahusta

 • Netanjahu on sanonut vastustavansa suuria myönnytyksiä palestiinalaisille rauhanneuvotteluissa. Niiden pitäisi hänen mielestään sen sijaan keskittyä Israelin miehittämän Jordan-joen länsirannan talouden kohentamiseen. Mutta monet uskovat Netanjahun pääministeriksi päästyään aloittavan uudelleen rauhanneuvottelut Yhdysvaltain haluamalla tavalla.
 • Yhdysvalloissa koulutuksensa saanut 59-vuotias Netanjahu on sanonut, ettei hän antaisi rakentaa uusia juutalaissiirtokuntia Länsirannalle, mutta sallisi olemassa olevien siirtokuntien laajentamisen. Israel on antanut luvan rakentaa lisää "luonnollisten kasvutarpeiden" vaatiessa.
 • Lapsuuden lempinimellä "Bibi" Israelissa tunnettu Netanjahu toimi maan pääministerinä 1996-1999. Virkakaudellaan hän veti israelilaispanssarit Länsirannalla sijaitsevasta Hebronin kaupungista.
 • Netanjahun toimiessa valtiovarainministerinä 2003 hänen ansiokseen katsottiin pitkälti Israelin auttaminen ulos taloustaantumasta. Markkinat ylistivät häntä veronalennuksista ja sosiaalimenojen leikkauksista. Hän kannattaa valtion rajoitettua puuttumista talouteen.
 • Huippukommandoyksikön entisenä jäsenenä Netanjahu on myös itseopiskellut terrorismiasiantuntija. Netanjahu on kirjoittanut aiheesta kirjoja ja muodostanut pohdintaryhmiä sen jälkeen kun hänen veljensä sai surmansa Israelin vapauttaessa rynnäköllä lentokonekaapparien panttivangit Entebben lentokentällä Ugandassa 1976.

Perustiedot Livnistä

 • Tzipi Livni syntyi Tel Avivissa 1958. Hänen isänsä Eitan Livni oli oikeistolaisen Likudin kansanedustaja toimittuaan aluksi Palestiinan brittihallintoa vastustaneessa sissiliikkeessä 1940-luvulla. Tzipi Livni on naimisissa liikemies Naftali Spitzerin kanssa ja heillä on kaksi aikuista poikaa.
 • Toimittuaan neljä vuotta Israelin salaisessa palvelussa Mossadissa Livni opiskeli lakia Tel Avivin yliopistossa ja työskenteli ammattiyhdistyslakimiehenä. Hänet valittiin Likudin kansanedustajaksi vuonna 1999. Hän on palvellut Israelin hallituksissa siitä lähtien kun Ariel Sharon nimitti hänet 2001 ja nosti yhdeksi uskotuistaan.
 • Livni on Israelin vaikutusvaltaisin naispoliitikko 1970-luvulla toimineen pääministeri Golda Meirin jälkeen. Hän on johtanut muun muassa oikeus-, maahanmuutto- ja ulkoministeriöitä. Nykyisessä virassaan hän on ollut mukana Yhdysvaltain välityksellä käydyissä rauhanneuvotteluissa palestiinalaisten kanssa. Vuonna 2005 hän yhdessä Sharonin kanssa hajotti Likudin rivit ja perusti keskustalaisen Kadima-puolueen. Kahtiajaon taustalla oli Sharonin päätös vetää Israelin joukot Gazasta.
 • Livni on sittemmin yhtynyt Yhdysvaltain strategiaan, jonka päämääränä on kahden valtion ratkaisu. Livnin isä oli ajanut Suur-Israelia, joka ulottuisi Välimereltä Jordan-joelle. Livni oli myös yksi keskeisistä päättäjistä Israelin hyökätessä Hezbollah-järjestöä vastaan Libanonissa 2006 ja Hamasia vastaan Gazassa tammikuussa 2009.
 • Seurattuaan korruptiosta syytettyä pääministeri Ehud Olmertia Kadiman johtajana syyskuussa 2008 Livni ei pienen uskonnollisen puolueen kanssa syntyneen kiistan takia onnistunut muodostamaan uutta kokoomushallitusta. Niinpä Israelissa jouduttiin 10. helmikuuta 2009 ennenaikaisiin vaaleihin yli vuoden normaalia aikataulua edellä.