Rakennusala edelleen tapaturma-altis

Työtapaturmien määrä on saatu laskettua suurimpien rakennusalan yritysten työmailla jo muun teollisuuden tasolle. Koko rakennusalalla tapaturmia sattuu vielä kaksi kertaa enemmän kuin teollisuudessa keskimäärin.

Kotimaa
Vierailijoiden työmaakypäriä.
YLE

Suurten rakennuskonsernien hyvät tulokset työturvallisuuden kehittymisessä näkyvät muun muassa Itä-Suomen viidennessä rakennusalan työturvallisuuskilpailussa. Kilpailuun osallistui sata Itä-Suomessa toimivaa rakennusalan yritystä.

Suurten konsernien sarjan voitti YIT Rakennus Oy. Sen työmailla niin sanotuissa TR-mittauksissa 97 prosenttia tarkastetuista seikoista oli kunnossa. Vähiten tapaturmia sattui Skanska Oy:n työmailla, joilla kirjattiin kolmetoista tapaturmaa miljoonaa työtuntia eli noin 600 työntekijää kohti. Skanskalla työtapaturmat ovat vähentyneet Itä-Suomessa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Myös Uudenmaan työturvallisuuskilpailussa on todettu selvä yhteys TR-mittausten tulosten ja työtapaturmien välillä.

Aliurakoitsijoissa valvottavaa

Korjattavaa silti riittää rakennusalan työturvallisuudessa, sanoo ylitarkastaja Antero Kerman Itä-Suomen työsuojelupiiristä.

- Kyllä meillä on paljon työtä nimenomaan urakointiketjun loppupäässä olevien yritysten osalta. Samoin heidän käyttämiensä vuokratyöntekijöiden ja ulkomaalaisten työntekijöiden osalta, arvioi ylitarkastaja Kerman.

Työsuojelutarkastukset eivät koske alle kuukauden kestäviä rakennustyömaita, eivätkä alle kymmenen työntekijän yrityksiä.

- Niiden puutteet tulevat yleensä tietoon vasta vakavien tapaturmien sattuessa, ja silloin ollaan jo myöhässä, harmittelee Kerman.

Viime vuonna rakennusalalla sattui noin 18 000 työtapaturmaa. Kaksitoista työntekijää kuoli.

Naisia rakennuksille

Vauhtia turvallisuustyöhön toivotaan rakennuttajilta ja tilaajilta. Aluepäällikkö Veikko Matikainen Rakennusteollisuus ry:stä kehottaa tilaajia asettamaan työturvallisuustavoitteita jo tarjouspyyntöasiakirjoissa.

Vt. vastaava mestari Pentti Leskinen työskentelee YIT:n kerrostalotyömaalla Kuopion Saaristokaupungissa. Hän sanoo, että suojavarusteiden ja rakenteiden puutteita ei enää katsota läpi sormien. Hänen mielestään työturvallisuudessa keskeisintä ovat asenteet. Leskinen näkisi rakennustyömailla mielellään naisia.

- Sinä päivänä kun naiset tulevat takaisin työmaille siivoamaan, niin työmaat ovat siistejä ja paljon turvallisempia, vt. vastaava mestari Leskinen arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset / Kaija Kervinen