EU-tutkimus: Videopelit voivat olla hyödyksi lapselle

Tuoreessa EU-tutkimuksessa ei ole löydetty selkeää yhteyttä videopelien ja väkivaltaisen käyttäytymisen välillä. Sen sijaan videopeleistä voi tutkijoiden mukaan olla monelaista hyötyä lapselle.

Ulkomaat
Kaverit katsovat, kun pikkupoika pelaa käsikonsolilla.
Mika Kanerva

Videopelit voivat auttaa tärkeiden taitojen, kuten strategisen pohdinnan, luovuuden, yhteistyökykyisyyden ja innovatiivisuuden kehittymisessä, raportissa todetaan.

Sen mukaan videopelit eivät useimmissa tapauksissa ole vaarallisia. Kaikki pelit eivät toki lapsille sovi, mutta niin eivät kaikki kirjat tai elokuvatkaan, raportissa huomautetaan.

Raportissa myös myönnetään, että väkivaltaisuus joissakin peleissä saattaa stimuloida väkivaltaista käyttäytymistä erityisissä tilanteissa.

Tutkijat ehdottavat keinojen kehittämistä siihen, että vanhemmat voisivat kontrolloida pelien sisältöä sekä sitä, miten kauan niitä pelataan. Myös videopelien luokittelua sisällön mukaan ehdotetaan lisättäväksi.

Tutkimusraportin laati EU-parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojakomitea.

Videopelimyynnin liikevaihto oli viime vuonna yli seitsemän miljardia euroa. Esimerkiksi Britanniassa videopelien myynti ohitti ensi kertaa musiikkitallenteiden ja muiden videotallenteiden myynnin.

Videopelit eivät myöskään ole erityisesti lasten harrastus, sillä tilastojen mukaan keskimääräinen eurooppalaispelaaja on 33-vuotias.

Lähteet: Reuters