1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelin vaalitulos johtamassa poliittiseen umpikujaan

Sekä keskustalaisen Kadima-puolueen Tzipi Livni että oikeistolaisen Likudin Benjamin Netanjahu ilmoittavat aikovansa johtaa Israelin seuraavaa hallitusta. Livni on kertonut aikovansa pyytää Netanjahua mukaan "yhtenäisyyden hallitukseen". Sellaisen syntymiseen ei kuitenkaan uskota Israelissa.

Kuva: Uri Lenz / EPA

Kadima on saamassa 28 paikkaa ja Likud 27 Israelin 120-paikkaiseen parlamenttiin eli knessetiin.

- Äänestäjät ovat valinneet Kadiman. Oikeisto ei voi omia Israelia itselleen sen paremmin kuin vasemmisto voi omia rauhaa, Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni sanoi.

Livni ilmoitti olevansa valmis Israelin historian toiseksi naispääministeriksi ja kehotti Likudin puheenjohtajaa Benjamin Netanjahua osallistumaan hänen johtamaansa hallitukseen. Livni tuskin pystyy kuitenkaan muodostamaan Israelin seuraava hallitusta.

Livnin mahdollisuuksia kaventaa se, että nykyinen hallituskumppani, työväenpuolue, jäi vaaleissa neljänneksi. Puolustusministeri Ehud Barakin johtama puolue saanee 13 paikkaa, mikä olisi puolueen historian laihin vaalitulos.

Valttikortit oikeistolla

Oikeisto kokonaisuudessaan näyttää vahvistuneen Israelin parlamenttivaaleissa. Äärioikeistolaisen Avigdor Liebermanin Jisrael Beiteinu -puolue saanee parlamenttiin 15 paikkaa. Oikeiston kokonaismenestyksen perusteella Benjamin Netanjahu ilmoittautuikin Israelin seuraavaksi pääministeriksi.

- Minä pystyn yhdistämään kansakunnan kaikki voimat ja johtamaan Israelia, Netanjahu sanoi.

Palestiinalaiset ovat tyrmistyneet Israelin parlamenttivaalien alustavaan tulokseen, jonka mukaan Israel on liikkumassa poliittisella kentällä oikealle ja kauemmas rauhanneuvotteluista.

Äänestysprosentti nousi vaaleissa odotettua korkeammaksi, kun 65,2 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla.

Vaalituloksesta puuttuvat vielä tuhansien sotilaiden äänet, jotka lasketaan vasta torstaina. Vaalituloksen vahvistuttua Israelin presidentti Shimon Peres pyytää hallituksen muodostajaksi puoluejohtajan, jolla hän arvelee olevan tehtävään parhaat mahdollisuudet.