1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Babylon tavoittelee takaisin tarujensa hohtoa

Irakin diktaattorin Saddam Husseinin ja sittemmin Yhdysvaltain miehitysjoukkojen kovasta kohtelusta kärsinyt historiallinen Babylonin kaupunki pyrkii jaloilleen. Viime kuussa aloitettu Tulevaisuuden Babylon -projekti kartoittaa ensin alueen nykytilan ja laatii sen jälkeen korjaus-, tutkimus- ja matkailusuunnitelman.

kulttuuri
Siniseen tiilimuuriin maalattu kävelevä leijona
Tiilimuuriin maalatut leijonat kuuluvat Babylonin tunnuksiinTekijänoikeus rauennut

Irakissa vajaan sadan kilometrin päässä Bagdadista sijaitsevaa Babylonia pidetään ihmiskunnan sivistyksen kehtona. Siellä olivat antiikin seitsemään ihmeeseen kuuluneet riippuvat puutarhat ja Raamatun mukaan Baabelin torni. Nyttemmin kaupunki kuitenkin likipitäen raunioina.

Ryöstäjät tekivät alueella tuhojaan satojen vuosien ajan, ja monia arvokkaita muistoja katosi myös ulkomaisten arkeologin mukana Euroopan museoihin. Saddamin aikana "restaurointi" tarkoitti uusia tiiliä, joihin oli painettu hänen nimensä. Saddam myös rakennutti alueelle oman makunsa mukaisen palatsin, tekolammen ja paraatikadun.

Pahimman jäljen ovat kuitenkin jättäneet Yhdysvaltain joukot, jotka valtasivat Irakin vuonna 2003, ja niiden jälkeen alueelle asettunut Puolan johtama divisioona. Joukot pysäköivät alueelle panssarivaunujaan ja lapioivat muinaismuistojen kappaleita hiekkasäkkeihinsä. Teatterirakennukseen varastoitiin kaasua, ja muureja kaadettiin helikopterikentän alta.

Tänä päivänä Babylonin hädin tuskin tunnistaa kaupungiksi, jonka kultaisen portin takana kukoistivat kuningas Nebukadnesarin vaimolleen 2 600 vuotta sitten istuttamat puutarhat. Tiilimurit murenevat, ja Babylonin kuuluisan leijonapatsaan kasvot ovat lähes tuhoutuneet.

Kulttuurikohde ja turistihoukutin

Riippumaton kansainvälinen kulttuurimuistomerkkien suojelujärjestö World Monument Fund ja Yhdysvaltain suurlähetystö ovat nyt luvanneet apua Babylonin pelastamiseksi. WMF:n varajohtajan Lisa Ackermanin mukaan hanke on äärimmäisen tärkeä koko ihmiskunnan kulttuuriperinnölle.

Korjatusta kaupungista odotetaan myös rahanlähdettä jaloilleen pyrkivälle Irakille. Irakin hallituksen asettaman tutkimusryhmän johtajan Mariam Omranin mukaan on kuitenkin vielä vaikea sanoa, koska Babylon pystyy taas toivottamaan turistit tervetulleiksi. Paljon riippuu rahoituksesta, Omran sanoo.

Shiiamuslimien pyhät paikat ovat jo alkaneet houkutella ulkomaalaisia, mutta turvallisuustilanne on vielä liian huono, jotta länsimaiset turistit uskaltautuisivat Irakiin. Aikojen parannuttua juuri Babylon ja esimerkiksi Etelä-Irakin suot voisivat kuitenkin olla isoja vetonauloja. Suoalueen uskotaan synnyttäneet Raamatun tarinan Eedenin puutarhasta eli paratiisista.

Lisa Ackerman WMF:stä sanoo, että ensimmäisiä tehtäviä on tutkia, onko Babylonissa pohjavettä. Jos sitä löytyy, raunioiden savitiilet on suojattava veden nousulta. Saddamin tekemät muutokset sen sijaan jätettäneen paikoilleen.

- Ihmiset ovat muutelleet Babylonia satojen vuosien ajan, elleivät tuhannenkin. Myös Saddamin jättämät jäljet voidaan hyväksyä osaksi tätä muutosta, Ackerman perustelee.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi