1. yle.fi
  2. Uutiset

Australian poliisi syyttää tuhopolttajia maastopaloista

Australiassa poliisi syyttää tuhopolttajia kahden ison maastopalon sytyttämisestä. Maata piinanneissa paloissa on kuollut yli 180 ihmistä ja lukuisia eläimiä.

Ulkomaat
Rakkoja saanutta koalan käpälää sidotaan.
Reuters-TV

Victorian osavaltion poliisipäällikkö Christine Nixon sanoi paikallisella tv-kanavalla, että Churchillin kaupungin maastopalo on varmasti tahallaan sytytetty. Lisäksi poliisilla on Nixonin mukaan syytä epäillä, että myös Marysvillen kaupungin tuhonnut palo oli tuhopolttajan sytyttämä.

Maastopalo tuhosi Marysvillen pikkukaupungin täysin. Palon pelätään surmanneen jopa sata kaupungin 500:sta asukkaasta. Churchillissä kuoli 21 ihmistä.

Kaksi kiinniotettua vapautettu

Australian poliisi on aloittanut laajan operaation mahdollisten tuhopolttajien jäljittämiseksi. Australian pääministeri Kevin Rudd nimitti alkuviikolla palojen sytyttäjiä joukkomurhaajiksi. Victorian osavaltiossa murhapoltosta voi seurata 25 vuoden vankeustuomio.

Poliisi otti tänään torstaina kiinni kaksi ihmistä maastopaloihin liittyen, mutta heidät vapautettiin samana päivänä ilman syytteitä. Viranomaisten mukaan kiinniotetut olivat "käyttäytyneet epäilyttävästi."

Australian kaakkoisosissa riehuneissa maastopaloissa on kuollut yli 180 ihmistä. Lisäksi yli 5 000 ihmistä on jäänyt kodittomiksi, kun tuli on tuhonnut kokonaisia pikkukaupunkeja. Kyseessä on Australian tuhoisin luonnonkatastrofi yli sataan vuoteen.

Palomiehet varoittavat ilmastonmuutoksesta

Australiassa on virinnyt keskustelu ilmaston lämpenemisen yhteydestä tuhoisiin maastopaloihin. Palomiesten ammattiliitto vaati tänään torstaina Australian hallitusta ottamaan ilmastonmuutoksen vakavasti, jotta rajuilta paloilta voitaisiin jatkossa välttyä.

- Olemme huolestuneita siitä, että nykyisen politiikan jatkuminen johtaa vääjäämättä viimeaikaisten traagisten tapahtumien toistumiseen, palomiesten liitto kirjoitti avoimessa kirjeessä pääministeri Kevin Ruddille.

Aiemmin ilmastonmuutokseen ovat kiinnittäneet huomiota myös vihreät ja ympäristöaktivistit. Ruddin johtama hallitus on asettanut tavoitteekseen vain viiden prosentin vähennyksen kasvihuonekaasujen päästöihin vuoteen 2020 mennessä. Australia nojaa sähköntuotannossaan enimmäkseen hiilivoimaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi