1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisnäytelmä ihastutti ja hämmensi Brysselissä

Kristian Smedsin tuorein teatteriohjaus Mental Finland on saanut ensi-iltansa flaamien kuninkaallisessa teatterissa Brysselissä. Täysi katsomo ihasteli ja ihmetteli surrealistista kuvausta suomalaisten ryyppäämisestä, saunomisesta ja väkivallasta. Monikansallisen Mental Finlandin Suomen-ensi-ilta on syyskuussa.

Kuva: Ville Hyvönen

Näyttelijä Tommi Korpela oli rooliinsa tyytyväinen kommentoidessaan näytelmää keskiviikon ensi-illan jälkeen Brysselissä.

- Työtehtävän ja tyylilajin vaihtuminen kohtauksittain on erittäin kiinnostavaa ja haastavaa, Korpela sanoo.

Suurimman osan aikaa hän on kuitenkin rumpalin roolissa, mistä hän erityisesti pitää. - Soitin nuorena poikana rokkibändissä, ja nyt pääsen rumpuloimaan lisää.

Kahden ja puolen tunnin mittainen Mental Finland koostuu tarinoista suomalaisuuden ja EU:n ympäriltä. Smeds on aiemmin pohtinut suomalaista identiteettiä paikallisesta näkökulmasta Kolmessa sisaressa ja kansallisella tasolla Tuntemattomassa sotilaassa. Nyt testataan suomalaisuvauksen uppoamista ulkomaalaisiin.

- Mahtava esitys, erityisesti saunakohtaus, sanoo Julian Blanc. Hänellä on Norjan-matkaltaan kokemuksia myös suomalaisesta saunasta ja juhlimisesta.

Osa katsojista kuitenkin moitti näytelmää ensi-illan jälkeen liian pitkäksi ja liian tekniseksi. Teos hyödyntääkin nykytekniikkaa teatterikappaleeksi poikkeuksellisen paljon.

Ohjaaja Kristian Smeds puolestaan pitää työtään onnistuneena, jos se puhuttaa. - Toivon, että teos kommunikoi yleisön kanssa. Että syntyy oikeasti vuorovaikutussuhde, Smeds sanoo.