Myrkyllinen lääke surmaa Nigeriassa

Nigeriassa jo 84 lasta on kuollut myrkyllisen lääkkeen seurauksena. Lääkkeestä on löytynyt maksavaurioita aiheuttavaa dietyleeniglykolia.

Ulkomaat

Hampaidenpuhkeamiseen tarkoitettu lääke My Pikin on sairastuttanut 111 ihmistä marraskuun jälkeen. Uhrit ovat iältään kahdesta kuukaudesta seitsemään vuoteen. Lääkettä on käytetty helpottamaan hampaiden puhkeamisen aiheuttamia ienkipuja. Terveysviranomaisten mukaan kuolonuhreja ja sairastuneita saattaa löytyä vielä lisää, vaikka lääke on vedetty markkinoilta.

Viranomaiset ovat pidättäneet 12 lääkkeen valmistamiseen tai markkinointiin osallistunutta nigerialaista. Nigeria on myös rajoittanut kemikaalien tuontia Intiasta ja Kiinasta. Terveysviranomaisten mukaan lääkettä valmistava Barew Pharmaceuticals -yhtiö oli ostanut dietyleeniglykolin kanisterissa, jonka oli merkitty sisältävän hyväksyttyä ja vaaratonta kemikaalia.

Dietyleeniglykolia on löytynyt useissa myrkytystapauksissa eri puolilla maailmaa. Sitä on käytetty kalliimman glyseriinin sijasta yskänlääkkeissä, hammastahnoissa ja suuvesissä. Kemikaalia käytetään oikeassa käyttötarkoituksessaan ainakin jäänestoaineissa.

Lähteet: Reuters, AFP