Containerships voitti tonttikiistan Kronstadtissa

Suomalainen terminaaliyritys Containerships on saanut takaisin kiistellyn tonttinsa Pietarin edustalla Kronstadtissa. Lähes kaksi vuotta sitten tontin väkivalloin kaapannut Venäjän Rakennusvirasto Rosstroi on luovuttanut viiden hehtaarin tontin takaisin yritykselle.

talous
Containershipsin hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordström taustoitti kiistaa YLEn toimittajalle Marja Manniselle.YLE

Runsaan viiden hehtaarin aluetta viimeistellään parhaillaan terminaalikäyttöön ja sille tehdään 49 vuoden vuokrasopimus tämän kevään aikana. Yhtiöllä on nyt käytössään runsaat 10 hehtaaria maata Kotlinin saarella.

Venäjän Rakennusvirasto Rosstroi perusteli valtausta sillä, että aluetta tarvittiin Pietarin patotyömaan käyttöön. Tähän tarkoitukseen tonttia ei kuitenkaan koskaan käytetty. Containershipsin hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordströmin mukaan valtauksen taustalla olivatkin rakennusvirastoa lähellä olevat tahot, joiden tarkoituksena oli tuoda Venäjälle henkilöautoja Kronstadtin kautta.

Containerships nosti valtauksesta useita oikeusjuttuja ja yrityksen tueksi tulivat myös julkisuus ja Suomen valtiojohto. Tontin takaisin saannin varmisti se, että puolet terminaalitoiminnoista myytiin venäläiselle Severstaltransille.

Valtausyrityksiä voi tulla lisää

Satamatoiminnot kuuluvat Venäjällä strategisesti tärkeisiin aloihin, jotka maa haluaa pitää omissa käsissään. Containershipsin hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordström arvelee, että Venäjän Rakennusviraston kiinnostus suomalaisterminaalia kohtaan laimeni juuri siksi, että tavaraliikenne Venäjälle alkoi viime syksynä hiipua.

Moby Dick –terminaalin kautta kulkee tänä vuonna arviolta kolmannes vähemmän kontteja Venäjälle kuin viime vuonna. Containerships on kuitenkin edelleen Pietarin kolmanneksi suurin terminaaliyritys.

Nordströmin mukaan suomalaisyritysten on syytä varautua siihen, että valtausyritykset jatkuvat, kun talouskriisi on ohi. Suomalaisilla yrityksillä pitäisi olla voimakas yhteistyöverkosto laatimassa toimintamalleja mahdollisten hyökkäysten varalta, sanoo Nordström. Containershipsin tapaus oli ensimmäinen suomalaisyritykseen kohdistunut valtausyritys Venäjällä.

Lähteet: Yle Uutiset / Marja Manninen