1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Katainen puolustaa Kela-maksun poistoa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on puolustanut eduskunnassa kansaneläkemaksun poistoa yrityksiltä.

Kuva: YLE

Hallituksen elvytyspakettia koskevassa keskustelussa valtiovarainministeri sanoi, että Kela-maksu on yksi työntekoon kohdistuvista veroista muiden joukossa. Kataisen mukaan Kela-maksun poisto hyödyttää myös työntekijöitä, koska maksu on ollut pois työntekijän palkasta ja lisänä kuluttajien maksamissa hinnoissa.

Erityisesti vasemmisto-oppositio epäili, ettei maksun poistolla ole elvyttäviä, työllistäviä vaikutuksia, vaan se on pelkästään rahansiirto yrityksille täysin vastikkeetta. Oppositio tiukkasi eduskunnassa selvyyttä siihen, miten maksun poisto yrityksiltä rahoitetaan.

Valtiovarainministeri Kataisen mukaan kansaneläkemaksun poistosta syntyvä aukko valtion budjetissa on tarkoitus paikata teollisuudelle ja kuluttajille tulevilla maksuilla, kuten ympäristö- ja muilla välillisillä veroilla vuodesta 2011 alkaen.

Myös velanotto puhutti

Myös valtion velanotto epäilytti oppositiota. Esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Jutta Uprilainen tiukkasi, millä velka maksetaan takaisin.

Katainen vastasi, että pidättäytymällä menolisäyksistä tulevina vuosina, ei nyt taantuman aikana. Hallitus myös uskoo, että lyhentämällä keskimääräistä työttömyysaikaa ja opintoaikoja ihmiset saadaan nopeammin töihin, ja valtio säästää menoissa sekä saa lisää verotuloja.

Keskustan Hannes Manninen sanoi puolueensa ryhmäpuheenvuorossa ymmärtävänsä, että valtion velan kasvu lisäbudjetin jälkeen yli kahdeksalla miljardilla eurolla aiheuttaa huolta. Hänen mukaansa lisävelan ottaminen on kuitenkin parempi kuin työttömyyden hallitsematon kasvu.

Vihreiden Anni Sinnemäki kiitti lisäbudjettia siitä, että se painottaa korjausrakentamista ja koulutusta. Sinnemäki piti nykyistä tilannetta erityisen hankalana niillä paikkakunnilla, joiden talous ja hyvinvointi ovat riippuvaisia yhdestä suuresta toimijasta. Sinnemäen mielestä elvytyspolitiikan onkin löydettävä vastauksia elinkeinorakenteen monipuolistamiseen näillä paikkakunnilla.

Perussuomalaisten edustaja Pentti Oinonen vaati, että hallitus kohdistaa katseensa nopeasti heikkenevän kuntatalouden tilaan sekä tavallisen kansan, kuten lomautettujen, työttömien, pieneläkeläisten, lapsiperheiden ja pienyrittäjien asioihin.

Hän arvosteli puolueensa ryhmäpuheenvuorossa sitä, että johtajien voitot maksimoidaan, mutta jos tulee ongelmia, ne sosialisoidaan Suomen kansan maksettavaksi.