1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsäaron päiväkodin ongelmat jatkuvat

Metsäaron päiväkodin mahdolliset uudet sisäilmaongelmat puhuttavat taas Raisiossa. Päiväkodissa tehtiin viime keväänä ilmanvaihtoremontti, jonka seurantatutkimuksissa on paljastunut sisäilman epäpuhtauksia.

päivähoito
Metsäaron päiväkoti Raisiossa
Metsäaron päiväkoti RaisiossaYLE / Minna Rosvall

Päiväkodin vanhempainyhdistys on huolissaan, että päiväkodissa ylittyvät asumisterveysohjeiden raja-arvot.

- Totta kai huolestuttaa ihan hirveästi. Tällä hetkellä tuntuu, että olemme taas lähtöpisteessä, missä olemme jo monta kertaa olleet. Useita lapsia on jo sairastunut tämän prosessin aikana, emmekä halua enää yhtään lisää, sanoo Metsäaron vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Niina Puoskari.

Raision Metsäaron päiväkodissa tehdyn ilmanvaihtoremontin seurantatutkimuksissa paljastui, että rakennuksesta löytyi terveydelle vaarallista bakteerikantaa

Päiväkodissa on ollut ongelmia sisäilman kanssa jo muutaman vuoden ajan. Metsäaron 70-paikkaista päiväkotia on peruskorjattu vuosien 2006-2008 aikana.

- Päiväkodista ei ole kantautunut sisäilmastotyöryhmän tietoon myöskään sellaista tietoa, että lapset olisivat mitenkään erityisesti oireilleet tämän syksyn aikana. Eli tilanne on koettu siellä päiväkodissa oikeinkin hyväksi, toteaa Raision kiinteistöpäällikkö Kalevi Laitinen.

Kiinteistöpäällikön mukaan Raisiossa odotellaan nyt päiväkodista otetun kahden muun näytesarjan valmistumista, kunnes mahdollisista toimenpiteistä päätetään.

- Korvaavia tiloja ei ole tällä hetkellä saatavissa, mutta en myöskään näe niille tässä tilanteessa vielä mitään tarvetta, Laitinen toteaa.

Ympäristölääketieteen dosentti Tuula Putus on aikaisempien vuosien aikana tehnyt päiväkodissa kaksi oirekartoitusta.

Selvityksistä ilmeni, että Metsäarossa sairastuvuusluvut ovat keskimääräistä korkeammat ja astmaa sekä astman oireita lapsilla esiintyy neljä kertaa enemmän kuin keskimäärin lapsilla yleensä.

Sosiaali- ja terveysministeriö edellytti, että keväällä valmistuneen remontin jälkeen tehdään uusi oirekartoitus. Tätä ei ole vielä tehty.

- Olemme pyytäneet kaupungilta lausuntoa, että voivatko lapset olla tässä kiinteistössä, mutta vastausta emme ole vielä saaneet, kertoo vahnempainyhdistyksen puheenjohtaja Puoskari.

Lähteet: YLE Turku / Petra Ristola

Lue seuraavaksi