1. yle.fi
  2. Uutiset

Australian tuhopoltoista ensimmäiset syytteet

Australian poliisi on nostanut syytteet pidättämäänsä miestä vastaan Victorian osavaltion maastopalojen vuoksi. Syytteet koskevat kuolemantuottamuksia, maastopalon sytyttämistä ja lapsipornografian hallussapitoa.

Ulkomaat

Syytteissä on kyse Churchillin kylää tuhonneesta palosta, jota palolaitos on pitänyt mitä todennäköisimmin tahallaan sytytettynä. Ainakin 21 ihmistä kuoli Churchillin palossa, joka oli yksi sadoista Victoriaa viime lauantaina piinanneista maastopaloista.

Poliisi ei ole paljastanut pidätetyn miehen henkilöllisyyttä. Häntä vastaan alkaa oikeudenkäynti Melbournessa maanantaina. Enimmäistuomio on 25 vuotta vankeutta.

Australian pääministeri Kevin Rudd on luonnehtinut maan vakavimpia maastopaloja "joukkomurhaksi".

Televisiokanava Nine järjesti maastopalojen uhreille torstai-iltana suorassa lähetyksessä hyväntekeväisyyskampanjan, jolla saatiin kerättyä yli 10 miljoonaa euroa Punaisen Ristin kriisiapuun. Muun muassa australialaislähtöiset Hollywood-tähdet lahjoittivat kampanjaan jättisummia. Esimerkiksi tunnettu näyttelijätär Nicole Kidman tuki uhreja 250 000 eurolla.

Maastopaloissa on kuollut yhteensä 181 ihmistä ja luvun odotetaan yhä nousevan. Muun muassa Melbournen lähellä sijaitsevan Healesvillen kaupungin asukkaita on kehotettu äärimmäisen kuivuuden vuoksi valppauteen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi