Taantuman kasvattama kansallismielisyys saattaa näkyä eurovaaleissa

Taantuma lisää kansallismielisten ajatusten suosiota, mikä saattaa puolestaan johtaa muukalaisvihaan, ilmenee Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Toby Archerin tuoreesta analyysistä. Archer myös povaa populistisille oikeistopuolueille kannatusta tulevissa eurovaaleissa.

Kotimaa

Taantumassa työpaikkojen määrä pienenee ja vapaa liikkuvuus EU:n alueella vahvistaa ihmisten pelkoa siitä, että maahanmuuttajat saavat harvat jäljellä olevat työpaikat. Archerin mukaan työttömyyden kasvaessa on syytä varautua sekä oikeisto- että vasemmistopopulismin kasvuun EU.n alueella ja levottomuuksien lisääntymiseen.

Maahanmuuton hyödyt ja haitat eivät myöskään jakaudu vastaanottavassa maassa samalla tavoin. Edut yleensä hajaantuvat ja ne koetaan yhteisötasolla, kun taas haitat kasautuvat pienelle väestönosalle. Maahanmuuton tuomat muutokset näkyvät nopeimmin ja voimakkaimmin jo valmiiksi köyhissä ja huono-osaisissa kaupunginosissa.

Archerin mukaan ilmiö on selvästi nähtävissä Suomessa. Suurin osa maata on kaukana monikansallisesta, mutta tietyillä alueilla Helsingissä, Vantaalla ja Turussa maahanmuuttajien määrä on melko korkea. Archer varoittaa, että keskittyminen luo vanhojen ja uusien asukkaiden välille kilpailua julkisista resursseista sekä synnyttää rodullisia ja yhteisöllisiä jännitteitä.

Taantuma voi merkitä entisestään kasvavaa euroskeptisyyttä koko EU:n alueella, jolloin yhteismarkkinat ja työvoiman vapaa liikkuvuus saattavat näyttäytyä kielteisinä asioina. Archer muistuttaa, että useimpien taloustieteilijöiden mielestä niiden hyödyt ovat kuitenkin haittoja suurempia. Kreikassa ja Britanniassa on kuitenkin jo nähty, että taantuman kourissa monet ovat eri mieltä, Archer huomauttaa.

Lähteet: YLE Uutiset