Hyppää sisältöön

Kouluväkivalta kuriin laajoilla uudistuksilla

Kouluväkivaltaa torjutaan Suomessa nyt laajalla rintamalla. Kouluväkivallan ehkäisemiseksi, varautumisen parantamiseksi ja jälkihoidon tehostamiseksi on käynnistetty lukuisia toimenpiteitä. Järeimpiin toimiin kuuluu ehdotus murhan ja törkeän pahoinpitelyn valmistelun kriminalisoinnista ja sisällyttämisestä rikoslakiin.

Kouluturvallisuus on noussut jälleen puheenaiheeksi. Kuva: YLE

Tekeillä on muitakin lakimuutoksia. Parhaillaan selvitetään poliisin oikeutta saada tietoa rikosten valmistelusta verkkoympäristössä.

Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käsitteli perjantaina eri hallinnonalojen käynnistämiä toimia sisäministeri Anne Holmlundin (kok) johdolla. Uudistuksilla on tarkoitus estää Jokelan ja Kauhajoen kaltaiset tapahtumat.

Kouluihin uudet pelastussuunnitelmat ja turvakortti

Esimerkiksi koulujen turvallisuutta parannetaan uusimalla koulujen pelastussuunnitelmat. Pelastussuunnitelmiin sisällytetään nyt myös uudet uhkat. Kouluille, poliisille ja pelastustoimelle annetaan uudet uhkatilanteita koskevat toimintaohjeet.

Myös korkeakoulujen turvallisuutta aiotaan parantaa ja henkilökunnalle lanseerataan turvakortti.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on laatinut uuden asetuksen neuvolatoiminnasta sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Sen mukaan laajoissa terveystarkastuksissa arvioidaan lapsen tai nuoren terveydentilan lisäksi aina myös koko perheen vointi.

Internet haltuun lisärahalla

Verkkonuorisotyön laajentamista tuetaan lähes 600 000 eurolla. Verkkonuorisotyö laajenee valtakunnalliseksi palveluksi. Opetusministeriö tukee laajennusta 500 000 eurolla ja sosiaali- ja terveysministeriö antaa 70 000 euroa nettinuorisotyön kehittämiseen.

Poliisin verkkoseurantaa on jo tehostettu. Poliisi saa internetin seurantaan lisää rahaa, jolla voidaan perustaa kymmenen uutta virkaa.

Eri hallinnonaloilla on käynnistetty yhteensä noin 115 toimenpidettä väkivallan hillitsemiseksi. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä seuraa turvallisuustilannetta ja sen kehitystä.

.
.