Kuluttajien lainaraha on tiukassa

Pankit ovat viime aikoina selvästi kiristäneet yksityisasiakkaiden lainaehtoja. Lainaa ei saa yhtä paljon kuin ennen, ja yt-neuvotteluihin joutuminen voi hankaloittaa rahan saantia. Finanssivalvonnan mielestä lainaa myönnettiin vielä muutamia vuosia sitten liian löyhin ehdoin.

Kotimaa
Asiakkaat neuvottelevat pankin kanssa
YLE

Finanssivalvonnasta arvioidaan YLE Uutisille, että vielä jokunen vuosi sitten moni asiakas sai liikaa lainaa. Pankit kilpailivat keskenään niin kiivaasti, että kuluttajille tarjottiin marginaaleihin alennuksia jo melkein pyytämättäkin. Lainaa tarjottiin ja sitä myös otettiin.

Rahoitustarkastus huomautti jo viime vuoden puolella, että käänne heikompaan ennakoi maksuvaikeuksien kasvua. Lähes viidenneksellä kotitalouksista asuntolaina syö yli puolet nettotuloista, eikä takaisinmaksusuunnitelmaan välttämättä ole laskettu mukaan yhtään mahdollista työttömyysjaksoa tai vakavaa sairastumista.

Pankki voi vaatia lisää

Pankit ovat jo vuosikausia hokeneet, että asuntovelallisen suurin riski on joutua työttömäksi. Lähiaikoina moni joutuu ja pahin kierre syntyy, jos työttömyys iskee tilanteessa, jossa asuntojen hinnat lähtevät selvään laskuun. Omiin takaisinmaksuehtoihin voi neuvotella helpotusta, mutta samassa yhteydessä pankki saattaa vaatia asunnon alentuneen hinnan vastineeksi lisää vakuuksia.

Kaikkein pahin vaihtoehto on, että asunto menee alta, mutta muistoksi jää vielä velkaa. Pankit ovat maksuvaikeuksiin jo taseissaan varautuneet, moni asuntovelallinen sen sijaan ei.

Yt-uhka vaikeuttaa rahan saantia

Viime aikoina pankkien lainaehdot ovat kiristyneet selvästi. Osa pankeista on jo alentanut myytävien asuntojen vakuusarvoja. Käytännössä se tarkoittaa, että asuntolainaan tarvitaan aiempaa enemmän muitakin vakuuksia kuin ostettava asunto, joten lainaa saa aiempaa vähemmän.

Raha on lisäksi aiempaa tiukemmassa paikkakunnilla, joilla käydään isoja yt-neuvotteluita, ja määräaikaiset työsuhteet käydään läpi tarkasti. Sairaalan määräaikainen saa lainaa helpommin kuin konepajan määräaikainen, jolla irtisanomisriski on isompi. Pankkien mukaan asiakkaatkin ovat nyt tarkempia.

Myös lainojen marginaalit ovat kohonneet. Vuoden aikana ne ovat tuplaantuneet, joissakin tapauksissa jopa triplaantuneet.

Lähteet: YLE Uutiset