Turun toriparkki: Kansan ääni koetuksella

Turun kaupunginvaltuusto päättää parhaillaan, järjestetäänkö toriparkkihankkeesta neuvoa-antava kunnallinen kansanäänestys. Valtuusto puhuu asiasta pitkään, sillä puheenvuoroja varattiin kaikkiaan 14. Vasemmistoliiton Mirka Muukkonen on tehnyt esityksen, jonka mukaan kansanäänestys tulee järjestää.

kansanäänestykset
Turun toriparkkia vastustava mielenosoitus.
Turun toriparkkia vastustava mielenosoitus.YLE / Joona Haarala

Turun valtuustoryhmät ovat maanantaiaamuna sopineet, että kansanäänestysasia lyödään lukkoon illan kokouksessa. Vain perussuomalaiset eivät osallistuneet palaveriin.

Valtuustoryhmien puheenjohtajisto tahtoo karttaa vitkuttelua, kertoo hallituksen varapuheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Seppo Lehtinen.

- Tänään ei siis varsinaisesti päätetä vielä toriparkin rakentamisesta. Katsoisin, että se päätetään vasta sitten kolmen viikon kuluttua, kun kaava tulee valtuustoon, Lehtinen kommentoi.

Kansalaisaktiivit ovat vaatineet toriparkin mahdollistavasta kaavasta kansanäänestystä. Vaatimuksen tueksi kerättiin noin 13 000 nimen adressi.

Kaupunginhallitus ehdottaa, että kansanäänestystä ei järjestetä. Perusteluna on muun muassa se, että toriparkki oli keskeinen teema viime syksyn kunnallisvaaleissa.

Ennakkoon näyttäisi siltä, että valtuutettujen enemmistö torjuisi kansanäänestyksen. Kielteisellä kannalla on valtaosa kokoomuksen, Sdp:n, keskustan ja Rkp:n valtuutetuista.

Kansanäänestyksen puolestapuhujat löytyvät etupäässä vasemmistoliiton ja vihreiden riveistä.

Valtuutettujen mieli muuttunut?

Kansanäänestyksen vastustajat, kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen etunenässä, ovat perustelleet kielteistä kantaansa sillä, että syksyn kuntavaalit olivat jo eräänlainen toriparkkivaali.

Väiteen voi kyseenalaistaa, sillä esimerkiksi Ylen vaalikoneeseen vastanneista nykyisistä valtuutetuista peräti yhdeksän ei vielä vaalien alla kertonut kantaansa. Toisin sanoen valtuustoon äänestetyistä 14 prosentin kanta oli vielä syksyllä epäselvä.

Yhtä mielenkiintoista on se, että valtuutetuista valtaosa suhtautuu tai suhtautui ainakin vaalien alla kielteisesti toriparkkiin.

Mikäli kansanäänestystä ei tule, etenee torikaava lähiviikkoina valtuuston päätettäväksi. Tuolloin mitataan kunkin valtuutetun henkilökohtaisen näkemyksen ja puolueen sisäisen arvojärjestyksen suhde.

Viime viikkoina ainakin demarien toriparkkimyönteinen ryhmäpäätös on herättänyt keskustelua, sillä demareista osa on ilmoittanut vastustavansa parkkiluolan rakentamista.

Mielenosoitus kansanäänestyksen puolesta

Kansanäänestys Turun Toriparkista -liike järjestää mielenosoituksen maanantaina kello 17 alkaen ennen kaupunginvaltuuston kokousta.

Kulkue lähtee Kauppatorilta ja jatkaa matkaansa kaupungintalon eteen.

Mielenosoituksella halutaan vaikuttaa vielä viime hetkellä valtuutettuihin, sanoo kansanäänestysaktiivi Jonas Biström.

- Täytyy sanoa, ettei me ylioptimistisia enää tässä vaiheessa olla. Mutta me luotetaan tähän kansanäänestysideaan niin vahvasti, että me uskomme riittävän monien kaupunginvatuutettujen asettuvan kansanäänestyksen kannalle, kertoo Biström.

Kansanäänestysaktivistien mielestä äänestyksen mahdollisuus olisi Turulle suuri mahdollisuus.

- Toivomme, että kansalaisten toive olla mukana päättämässä kaupungin asioista painaisi jatkossa enemmän, kuin se on tähän asti painanut, tähdentää Jonas Biström.

Lähteet: YLE Turku