1. yle.fi
  2. Uutiset

Langattomien mikrofonien luvat kuntoon tehovalvonnassa

Langattomien mikrofonien käyttö on tänä vuonna tavallista tarkemmassa syynissä. Viestintävirasto valvoo tehostetusti langattomille mikrofoneille osoitettujen taajuuksien käyttöä, lupia sekä mikrofonien vaatimustenmukaisuutta.

Kotimaan uutiset

Luvattomat mikrofonit ovat Viestintäviraston mukaan suurin ongelma. Langattomien mikrofonien käyttö vaatii useimmiten radioluvan, koska mikrofonit jakavat televisiolähetysten kanssa saman taajuusalueen.

Langattomien mikrofonien käyttö on yleistynyt, mutta lupia on haettu hyvin vähän, sanoo taajuussuunnittelija Joni Kallio Viestintävirastosta. Lupa maksaa vuodessa noin 18 euroa laitetta kohti.

Mikrofonien käyttäjät halutaan rekisteriin

Viestintävirasto on käynnistänyt valvontakampanjan, jotta ihmiset hankkisivat asianmukaiset luvat laitteilleen. Syynä on uuden taajuuskaistan käyttöönotto, jonka vuoksi Viestintäviraston tulisi tietää kullakin alueella sijaitsevat laitteet ja niiden vahvuudet.

- Käyttäjien tulisi ilmoittautua meille ja hoitaa lupa-asiansa kuntoon, jotta voisimme ottaa heidät huomioon taajuuskaistan uudelleenjärjestelyissä, perustelee radiotarkastusyksikön päällikkö Pentti Lindfors Viestintävirastosta.

Taajuuskaistamuutos vaatii huoltoa ja hankintoja

Lindfors muistuttaa, että luvattomat mikrofonien käyttäjät eivät ole missään rekisterissä, jolloin heille on hankalaa tiedottaa uudelleenjärjestelyistä. Taajuuskaistamuutos saattaa vaatia käyttäjiltä huoltotoimenpiteitä tai uusia hankintoja.

Uusi 4G-laajakaistateknologiaa sisältävä taajuuskaista on tarkoitus ottaa käyttöön noin viiden vuoden kuluttua, Lindfors arvelee. Päätös uudesta taajuuskaistasta tehtiin vuonna 2007 maailman taajuuskonferenssissa.

Langattomia mikrofoneja käytetään muun muassa teattereissa, konserttitapahtumissa, kouluissa, urheilukilpailuissa ja karaokebaareissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi