1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Povikuningattaresta tehdään tähti Englannin kuninkaalliseen opperaan

Covent Gardenin oopperataloon Lontooseen on tekeillä oppera yhdysvaltalaisen valokuvamallin Anna Nicole Smithin värikkäästä ja traagisesta elämästä. Covent Gardenin johtajistoon kuuluvan Elaine Padmoren mukaan odotettavissa ei ole törkyä vaan älykäs, syväluotaava ja surullinen tarina tästä päivästä.

Kuva: EPA/Jason Szenes

Padmore kertoo The Guardian -lehdessä myös, että vaikka juoni toki kuvailee Anna Nicole Smithin elämää ja kuolemaa, kyseessä ei ole dokumentti vaan kertomus siitä, mitä julkisuus voi ihmiselle tehdä. - Lopputulos voi koskettaa ja huvittaa mutta ennen muuta se kertoo universaaleja totuuksia ihmisen haavoittuvuudesta.

- Ooppera on taiteen lajina suuren yleisön mielestä vanhentunutta ja perin eurooppalaista. Siksi uudet oopperat tämän hetken aiheista ovat tervetulleita, Padmore sanoo.

Oopperan säveltää Mark-Anthony Turnage, joka kuuluu Britannian nykymusiikin suuriin nimiin. Libreton kirjoittaa Richard Thomas.

Anna Nicole Smith oli teksasilainen koulupudokas, joka nousi maineeseen isojen silikonirintojensa ansiosta ja avioitui itseään yli 60 vuotta vanhemman miljonääärin kanssa. Miehen kuoltua hän kävi kiihkeää oikestaistelua tämän omaisuudesta ja nousi otsikoihin muun muassa rasvaimujensa vuoksi. Smithin nuorudenliitosta syntynyt poika kuoli äkillisesti, ja Smith itse menehtyi 39-vuotiaana vuonna 2007 otettuaan vahingossa liikaa unilääkettä.

Covent Gardenilla on tapana tuottaa isolle näyttämölleen uusi nykyooppera noin joka toinen vuosi. Uusimpia oopperoita ovat olleen Harrison Birtwistlen Minotaur (Minotaurus) ja Thomas Adès'n The Tempest (Myrsky).