Hyppää sisältöön

Ydinsukellusveneet kolaroivat Atlantilla

Britannian ja Ranskan ydinsukellusveneet törmäsivät Atlantin valtamerellä aiemmin tässä kuussa, vahvistavat maiden puolustusministeriöt. Britannian kuninkaallisen laivaston HMS Vanguard ja Ranskan armeijan Le Triomphant vaurioituivat yhteentörmäyksessä.

HMS Vanguard ankkurissa Faslanen laivastotukikohdassa Skotlannissa 2006. Kuva: Reuters-TV

Britannian merivoimien komentaja amiraali Jonathon Band sanoo, että sukellusveneet törmäsivät alhaisella nopeudella, eikä kukaan loukkaantunut.

Sekä Britannia että Ranska myös vakuuttavat, ettei ydinturvallisuus vaarantunut. Bandin mukaan törmäys ei aiheuttanut vaurioita aseistukselle.

Törmäyksestä kertoi ensimmäisenä iltapäivälehti The Sun ja ministeriöt vahvistivat tiedon myöhemmin. Lehden tietojen mukaan sukellusveneet vahingoittuivat törmäyksessä pahoin ja ovat palanneet kotisatamiinsa, ranskalaisalus Bretagneen ja brittialus Skotlantiin.

The Sunin mukaan yhteentörmäys tapahtui syvällä Atlantin valtameressä. Lehti arvioi, että onnettomuus aiheutti vaaran, että mereen olisi saattanut joutua kuolettavaa radioaktiivisuutta.

Asiantuntija eivät kuitenkaan pidä suurena ydinkatastrofin riskinä tällaisessa kolarissa. He huomauttavat, että sukellusveneet ovat järeätekoisia.

Heidän mukaansa tämäntyyppisen kolarin riski on hyvin pieni. He eivät pidä yllätyksenä sitä, etteivät sukellusveneet havainneet toisiaan, sillä niiden toimintaperiaatteena on olla mahdollisimman huomaamattomia. Sen sijaan on huonoa onnea, että ne ovat Atlantilla samaan aikaan samassa paikassa ja samassa syvyydessä, sanoo Jane's Fighting Ships -julkaisun päätoimittaja ja eläkkeellä oleva kommodori Stephen Saunders.

Selvitystä vaaditaan

Britanniassa sekä liberaalidemokraatit että Skotlannin kansallispuolue SNP ovat vaatineet selvitystä onnettomuudesta.

Liberaalidemokraattien edustaja Nick Harvey sanoo, että nyt kun onnettomuus on julkisessa tiedossa, ihmiset Britanniassa, Ranskassa ja muualla maailmassa tarvitsevat vakuutuksen siitä, ettei tällaista enää tapahdu.

SNP:n edustaja Angus Robertson puolestaan perää selvitystä siitä, miten joukkotuhoaseita kuljettavat sukellusveneet voivat törmätä keskellä maailman toiseksi suurinta valtamerta.

Campaign for Nuclear Disarmament -järjestö pitää välikohtausta vakavimpana ydinsukellusveneille sattuneena sitten venäläisen Kurskin vuoden 2000 uppoamisen jälkeen. CND:n puheenjohtaja Kate Hudson kutsuu onnettomuutta pahinmanlaatuiseksi painajaiseksi. Kahden ydinasein varustetun sukellusveneen törmäys olisi voinut vapauttaa suuria määriä radiokaktiivista säteilyä ja levittää merenpohjaan ydinkärkiä, Hudson sanoo.

Ranskassa puolestaan ydinaseiden vastainen Sortir du Nucleaire -järjestö syyttää viranomaisia siitä, että he julkistivat ydinsukellusveneiden kolarin vasta, kun The Sun oli kertonut siitä. Järjestön mukaan jälleen kerran ydinteknologiapiirien ensimmäinen reaktio näyttää jälleen kerran olleen totuuden salaaminen.

BBC:n puolustusasioihin perehtyneen toimittajan Caroline Wyattin mukaan välikohtaus on erittäin nolo maan puolustusministeriölle. Sukellusveneissä on kaikuluotaimet muiden alusten tunnistamiseksi, mutta Wyattin mukaan on mahdollista, että sukellusveneitä vihollisilta kätkevä laitteisto on niin tehokas, ettei kumpikaan tunnistanut toistaan.

BBC:n mukaan sekä Britanniassa että Ranskassa on aloitettu tutkimukset oletetusta onnettomuudesta. Kummassakin noin 150 metriä pitkässä sukellusveneessä oli noin 240 sotilasta. Kukaan miehistön jäsenistä ei tiettävästil loukkaantunut.

Brittimedian mukaan törmäys sattui 4. helmikuuta. Ranskan puolustusministeriö kertoi 6. helmikuuta, että Le Triomphant oli aiemmin viikolla törmännyt vedenalaiseen kohteeseen. Ministeriö ei kuitenkaan kertonut, mikä tämä kohde oli.

.
.