1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

VTT: Fyysinen ja digitaalinen maailma ovat pian yhtä älykästä ympäristöä

Ensimmäiset todelliset ihmisen ja tietokoneiden väliset älylliset vuorovaikutussuhteet ovat nähtävillä jo vuonna 2015. Läpimurto fyysisen ja digitaalisen maailman sulautumisen välillä tapahtuu vuosina 2020-2025, arvioi VTT. Sitten meitä kaikkia ympäröi miljardit toisiaan ymmärtävät tietokoneet.

Tietotekniikan seuraava murros sitten internetin ja webin on fyysisen ja digitaalisen maailman yhdistävä teknologia. Sen avulla voidaan puhua todellisesta ihmisen ja tietoteknisten laitteiden välisestä älykkäästä vuorovaikutuksesta.

VTT:n arvion mukaan ihmisten ajankäyttöä, toimintaa ja jopa ajattelutapaa muuttavan teknologian vaikutukset ovat nähtävillä jo vuonna 2015, mutta varsinainen teknologinen läpimurto tapahtuu vuosina 2020-2025.

VTT:n mukaan ensimmäiset merkit murroksesta ovat jo nyt käytössä olevat Near Field Communication -tunnisteet, joista matkapuhelimella koskettamalla saa tietoa.

Tulevaisuudessa tällaisia sulautettuja tietokoneita saattaa olla yhtä ihmistä kohden muutamia kymmeniä autoissa, kodinkoneissa ja matkapuhelimissa, mutta murroksen jälkeen satoja, jopa tuhat. VTT:n laskelmien mukaan tämä tarkoittaa jopa 7 000 miljardia sulautettua tietokonetta koko maailmassa.

Kehityksen tavoitteena on saada nämä käyttäjän lähellä olevat hänelle hyödylliset miljardit tietokoneet ymmärtämään toisiaan, jotta niistä olisi hyötyä käyttäjälle.