Turun valtuusto: ei kansanäänestykselle

Turun toriparkista ei järjestetä neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä. Kaupunginvaltuusto päätti äänin 40-27, ettei kansanäänestystä toimiteta.

kunnanvaltuustot
Turun kauppatorin alle on suunniteltu parkkialuetta.
Turun kauppatorin alle on suunniteltu parkkialuetta.YLE Uutisgrafiikka

Päätös syntyi Kokoomuksen, SDP:n ja Keskustan sekä kahden RKP:n valtuutetun voimin. Kansanäänestyksen puolesta puhuivat innokkaimmin Vihreiden ja Vasemmistoliiton valtuutetut.

Heitä kannatti kaksi RKP:läistä ja Kristillisdemokraatit, sekä Perussuomalaisten ja Sinivalkoisten yhden hengen ryhmät.

Noin 13 000 turkulaisen allekirjoittama aloite kansanäänestyksen järjestämisestä ei saanut valtuuston enemmistöltä vastakaikua. Vihreiden Ville Niinistön mielestä valtuutetuista ei kerro hyvää, kun noin yhdeksää prosenttia äänioikeutetuista turkulaisista edustavan joukon tahtoa ei kuulla.

Toriparkki-vääntö kestänyt vuosia

Toriparkkia on puitu Turun päättäjien keskuudessa kiivaasti jo vuosien ajan. Toriparkin vastustajat pelkäävät autoilun lisääntyvän keskustassa. Lisäksi toriparkin rakennustöiden pelätään vaikuttavan pohjavesiin ja sekoittavan Turun keskustan herkän savimaan.

Maanantain päätös hylätä kansanäänestys tarkoittaa todennäköisesti toriparkin hyväksymistä Turun kaupunginvaltuustossa.

Monet valtuutetut perustelivat kansanäänestyksen hylkäämistä sillä, että viime syksyn vaaleissa toriparkista puhuttiin paljon.

Ylen vaalikone kertoi toista

Vilkaisu Ylen vaalikoneeseen kertoo, että yllättäen valtuutettujen enemmistö olisikin toriparkkia vastaan. Vaalikoneen mukaan toriparkkia vastustaisi 30 ja puoltaisi 28 valtuutettua.

Toriparkkia vastaan ovat Vasemmistoliitto ja Vihreät. SDP:ssä mielipiteet jakautuivat vaalikoneessa kahtia. Toriparkin puolesta puhuvat porvaripuoli.

Kaiken kaikkiaan yhdeksän valtuutettua jätti vastaamatta kysymykseen; heidän joukossaan olivat mm. Kokoomuksen Ilkka Kanerva ja Juhani Leppä sekä SDP:n Jukka Mikkola.

Tämä tarkoittaa sitä, että toriparkkipuolue alkaa olla vahvoilla, etenkin kun SDP:ssä on myös niin kova ryhmäkuri, että vastustajat joutuvat äänestämään toriparkin puolesta.

Lähteet: YLE Turku