Tietotekniikka ja viestintä murroksessa

Tietotekniikka ja viestintä tulevat sulautumaan nykyistäkin kiinteämmin ihmisten arkeen. Ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutteisen tekniikan povataan olevan seuraava suuri murros sitten webin ja internetin

VTT

VTT:llä patistetaan nyt alan yrityksiä satsaamaan irtisanomisten sijaan tutkimukseen, jotta suomalainen tietotekniikka olisi iskukykyinen myös seuraavassa nousuaallossa. Todellinen maailma, digitaalinenmaailma ja sähköinen maailma yhdentyvät tieto- ja viestintätekniikan tutkimuksissa huimaa vauhtia. VTT:n käytävillä puhutaan tulevaisuuden yhteydessä läsnä-älystä, jokapaikan tietotekniikasta sekä esineiden ja asioiden internetistä.

VTT:n tutkimusprofessorin Heikki Ailiston tulevaisuuden kuva on jo osaltaan tätä päivää.

- Tavallisiin esineisiin, prosesseihin ja laitteisiin tulee enemmän tietotekniikkaa ja ne tulevat kommunikoimaan keskenään ja jopa tavallisilla esineillä on tavallaan liityntä digitaaliseen maailmaan, joko webbiin tai johonkin muuhun tietovarastoon.

VTT:n konvergenssilaboratoriossa tutkitaan parhaillaan erilaisten laitteiden keskistä vuorovaikutusta ja kommunikointia. Esineisiin asennettu tietotekniikka ei kuitenkaan ole täysin tulevaisuutta. Heikki Ailisto viittaa ihan normaaleihin, jokaisen käytössä oleviin laitteisiin.

- Kotien lämmitysjärjestelmät on tietokoneistettu ja autoissa on yhä enemmän tietokoneita. Teollisuudessa se alkoi ensimmäisenä 80-luvulla.

VTT:llä uskotaan tieto- viestintätekniikan tulevaisuuteen myös taantuman kynnyksellä. Tutkimusorganisaatio haluaa rohkaista asiakkaitaan ja alan yrityksiä satsaamaan tutkimukseen. Juuri nyt se on tärkeää, sanoo VTT:n teknologiajohtaja Jussi Paakkari.

- Kannattaa miettiä pitkällä tähtäimellä vuosia eteenpäin. Näin yritysten tutkimuksessa ja tuotekehityksessä säilyy oma-aloitteinen kehityshakuinen ote.

Lähteet: YLE Oulu