1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian ex-turvallisuusjohtaja: kansalaisvapaudet kunniaan

Maan sisäisen turvallisuuden viraston eli MI5:n entinen päällikkö Stella Rimington varoittaa Britannian hallitusta luomasta poliisivaltiota terrorismin vastaisessa sodassa. Näin uhkaa käydä, jos terrorimin pelkoa käytetään perusteena kansalaisvapuksien rajoittamiseen, Rimington sanoo lehtihaastattelussa.

Ulkomaat

Espanjalaisen La Vanguardian haastattelussa Rimington sanoo, että kansalaisten yksityisyyteen puuttuminen vain hyödyttää terroristeja. He tähtäävät juuri siihen, että eläisimme pelon vallassa ja poliisivaltion oloissa, Riminton päättelee.

Nyt 73 -vuotias Stella Rimington nousi ensimmäisenä naisena MI5:n pääjohtajaksi vuonna 1992 ja johti laitosta neljä vuotta. Virkakautensa jälkeen hänestä on tullut Britannian hallituksen terrorisminvastaisen politiikan ja erityisesti kansalaisoikeuksien rajoitusten kipakka arvostelija.

Rimington on arvostellut myös hallituksen kiistanalaisia suunnitelmia ottaa käyttöön henkilöllisyystodistus. Se ei hänen mielestään parantaisi kansalaisten turvallisuutta millään tavoin.

Britannian sisäministeriö vakuutti komentissaan, että hallitus pyrkii käyttämään kansalaisten yksityiselämään tunkeutuvaa tiedustelua vain, kun se on perusteltua ja välttämätöntä.

Rimingtonin mielestä Yhdysvallat on mennyt liian pitkälle terrorisminvastaisessa sodassa, mistä ovat osoituksina Guantánamon pidätyskeskuksen toiminta ja kidutus. Entinen vakoilupäällikkö sanoi, että Britannian MI5 ei tee niin.

Lähteet: RTR

Lue seuraavaksi