Google skannaa kirjat ja hallitsee hakukonevirrat

Uuden median mega-yhtiö Google julkaisi lehti-ilmoituksen helmikuisena sunnuntaina. Yhtiö pyysi kirjailijoita ilmoittautumaan. Kysymys on Googlen projektista skannata kaikki maailman kirjat. Hanke on huikea tiedon kasaus. Se on hieno ja yleväkin projekti mutta saattaa samalla johtaa Googlen maailman tiedon ylivaltiaaksi.

Kotimaa
Googlen ilmoitus
YLE Uutiset Grafiikka

Googlen ilmoitus Helsingin Sanomissa (15.2.2009) pyytää kirjailijoita ja kustantajia ilmoittautumaan. Nimenomaan sellaisia, jotka epäilevät, että heillä on yhdysvaltalainen tekijänoikeus johonkin teokseen. Bernin tekijänoikeussopimuksen kautta tämä koskee käytännössä lähes kaikkia suomalaisia kirjailijoita.

Google aloitti vuonna 2004 amerikkalaisten kirjastojen kokoelmien digitoinnin, mutta joukko kirjailijoita ja kustantajia pakotti ryhmäkanteella yhtiön sovintoratkaisuun. Ratkaisuesitys sisältää muun muassa korvauksia tekijänoikeuden alaisten kirjojen skannaamisesta sähköiseen kirjatietokantaan.

Kirjailijoilla on toukokuun 5. päivään mennessä ilmoitettava, vastustavatko sopimusta vai jäävätkö sen ulkopuolelle. Muussa tapauksessa sopimus katsotaan hyväksytyksi. Kysymys on amerikkalaisesta ryhmäkanteesta. Suomalaisen oikeuskäytännön mukaan menettelytapa on takaperoinen. Jos ei ilmoittaudu, on mukana jossakin. Jos ilmoittautuu, ei ole.

Suomen Kirjailijaliitto suhtautuu epäillen Googlen kirjailijoille ehdottamaan sopimukseen ja neuvoo jäseniään jättäytymään sen ulkopuolelle. Myös Kirjailijaliiton mukaan koko prosessi toimii nurinkurisesti alan lainsäädäntöön nähden, kun kirjailijan täytyy olla itse aktiivinen, jos hän ei suostu sopimukseen.

Google haluaa tiedon valtiaaksi

- Googlen pyrkimyksenä on maailman informaation järjestely ja sen tuominen mahdollisimman monien saataville, sanoo Sergey Brin, Googlen toinen perustaja ja teknologiajohtaja.

Yhtiön toiminnan perusta on tällä hetkellä maailman käytetyin internetin hakukone. Sen yhteydessä julkaistavilla mainoksilla yhtiö tahkoaa satoja miljoonia dollareita vuodessa. Google on onnistunut siinä, mistä monet vain unelmoivat: tekemään verkolla rahaa. Hakukone ei ole kuitenkaan päässyt kiinni tietoon, joka ei ole digitaalisessa muodossa. Näin hakukoneen hakujen ulkopuolelle ovat jääneet kirjat ja monet kiinnostavat aikakauslehdet.

Skannataan kirjat kymmenessä vuodessa

2000-luvun alussa Googlen johto alkoi unelmoida kaikkien maailman kirjojen saattamisesta verkkoon kymmenessä vuodessa. Kaikki kirjat verkossa on huikea filantrooppinen ja humanistinen visio. Kaikki tuo tieto demokraattisesti yhä useampien saatavilla muutaman tietokoneen hiiren klikkauksen takana. Vuonna 2004 yhtiö laittoikin enemmän tulta internetin kirjahakuhankkeen alle.

Yhtiö alkoi neuvotella merkittävimpien yhdysvaltalaisten yliopistojen kanssa. Hankkeen tielle tuli kaksi haastetta. Ensinnäkin skannaamisen kustannukset ja toiseksi tekijänoikeudet. Skannattavia kirjoja on miljoonia ja kustannus työstä on valtava, satoja miljoonia dollareita. Ja ilman tekijän lupaa kirjaa ei saisi laittaa verkkoon.

Tekijänoikeussopimus selättää suurimman esteen - tuloksena entistä parempi hakukone

Kolme vuotta sitten yhdysvaltain Kirjailijoiden kilta Authors Guild, Amerikan kustantajien liitto the Association of American Publishers ja muutama kirjailija nostivat yhteiskanteen Googlen teoshakuhanketta vastaan. Heidän mielestään teoshaku loukkasi tekijänoikeuksia. Tämän prosessin seurauksena haetaan nyt tätä sovintoa Yhdysvalloissa. Ja kun sovinto tulee, on Googlella tie auki maailman tiedon kuninkaaksi.

Kun tekijänoikeudet on selätetty, toinen haaste ovat skannaamisen kustannukset. Google on nyt skannannut seitsemän miljoonaa teosta. Jäljellä tavoitteesta on vielä ainakin 25 miljoona teosta. Tähän Google on satsannut ja on valmis satsaamaan suuria summia. Skannaamisen seurauksena on nimittäin homman ydin: Googlen hakukone on yhä täydellisempi ja sillä on yhä vahvempi ote kilpailijoistaan. Vahvemmalla hakukoneella tehdään enemmän rahaa ja satojen miljoonien satsaukset on ajan kanssa kuitattu. Mikäli Google ei luovuta tietojaan muille hakukoneyhtiöille, on sillä markkinoilla huikea monopoli.

Vuosien varrella muilla yhtiöillä on ollut myös samanlaisia hankkeita. Microsoft luopui kuitenkin omasta hankkeestaan toukokuussa 2008 skannattuaan 750 000 teosta.

Euroopassa vielä yritetään. Marraskuussa 2008 Euroopan kansalliset kirjastot ja arkistot ilmoittivat yhteisestä hankkeesta, Europeanasta. Tarkoituksena on perustaa verkkopalvelu, josta voi hakea kirjoja, filmejä, maalauksia ja levytyksiä. Hanke on julkaissut koevaiheessa olevat nettisivut.

Sopimus tuottaa kaikille osapuolille

Kirjailijalle ja kustantajalle tilanne on hankala. Googlen hakukone on internetissä tällä hetkellä niin merkittävä tiedonjaon väylä, että sen ulkopuolelle heittäytyminen on suuri riski. Voihan Googlen kautta saada lisämyyntiä. Google lupaakin sopimusesityksessä maksaa oikeudenhaltijoille 63 prosenttia kaikista kirjatietokannan tuloista. Ihan hyvä tarjous.

Toisaalta Googlen osuus tuosta sopimuksesta on 37 prosenttia. Ei ollenkaan huono osuus siitä, että digitoi ja luetteloi muiden tekemät työt. Tietenkin kirjojen skannaamisen kustannukset ovat suunnattomat ja niitä Google varmaan maksaa muun muassa tuosta osuudesta.

Hyväksyäkö vai eikö hyväksyä. Tätä dilemmaa nyt sitten mietitään Suomessa ja muuallakin. Ja aika näyttää vahvistuuko Googlen asema hakukonemarkkinoilla, jos kirjahakuprojekti onnistuu. Jos Google saa kirjat haltuunsa, on se suuren tiedon vartijana. Onhan sen tuotteita tällä hetkellä hakukoneen ohella mm. myös käännöskone, sanakirja, karttapalvelu, satelliittikuvapalvelu. Yhtiön tunnuslause on: älä ole paha. Nykypäivänäkin tieto on valtaa. Toivottavasti yhtiö toimii tunnuslauseensa mukaisesti. Pahojen käsissä tieto ei ole nimittäin hyvissä käsissä.

Timo Huovinen

Kirjoittaja toimii päällikkönä YLE Uutisten uutistoimistossa

Taustakirjallisuutta: Randall Stross: Planet Google