Teksasilaista miljardööriä epäillään miljardipetoksesta

Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät teksasilaista rahoittajaa Sir Robert Allen Stanfordia laajamittaisesta petoksesta. Rahoitusmarkkinoita valvovat viranomaiset sanovat Stanfordin ja tämän yhtiöiden myyneen yli 8 miljardin dollarin arvosta talletustodistuksia, joista luvattiin epätodennäköisen suuria korkotuottoja.

Ulkomaat

Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoita valvova virasto SEC jätti kanteen Stanfordia, tämän kolmea yhtiötä ja kahta johtavaa työntekjiää vastaan Dallasin liittotuomioistuimeen. Tuomari määräsi Stanfordin varat jäädytettäviksi.

SEC:n mukaan Staford ja tämän liiketoimiin osallistunut perhe- ja ystäväpiiri toteuttivat suurimittaisen petoksen, joka perustui valheellisiin lupauksiin ja väärennettyihin tietoihin kaupiteltujen talletustodistusten aiemmista tuotoista. SEC:n aluetoimiston johtaja Rose Romero sanoi, että kyseessä on shokeeraavan laaja petostapaus, jonka lonkerot levittäytyvät eri puolille maailmaa.

Stanfordin yhtiöitä ovat Antigualla päämajaansa pitävä Stanford International Bank, Houstonissa päämajaansa pitävä pörssimeklaritoimintaa ja sijoitusneuvontaa harjoittava Stanford Group ja sijoitusneuvontaa tarjoava Stanford Capital Management.

Myös rahoittaja Bernard Madoffin äskettäin paljastunut laajamittainen pyramidihuijaus kytkeytyy tapaukseen. Rahoitusmarkkinaviranomaisten mukaan Stanfordin sijoitusyhtiöt yrittivät valheellisesti vakuuttaa asiakkailleen, etteivät ne ole altistuneet tappioille Madoffin huijauksen takia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters