Eduskunta maltillinen ulkomaalaislain käsittelyssä

Eduskunta on keskustellut kiistellystä ulkomaalaislain muutoksesta. Kiitosta on saanut oleskeluluvan saaneiden työnteko-oikeus ja huolta herättänyt Suomen maahanmuuttopolitiikan linja suhteessa muihin Pohjoismaihin.

talous
Eduskunnan keskustelu ulkomaalaislaista on ollut maltillista.
YLE

Eduskunta on keskustellut kiistellystä ulkomaalaislain muutoksesta melko maltilliseen sävyyn. Hallitus olisi halunnut muun muassa laajentaa humanitäärisen suojelun käsitettä ja helpottaa jatkuvan oleskeluluvan saamista, mutta hallintovaliokunta säilytti ne ennallaan.

Lakimuutoksen taustalla on EU-direktiivi, jolla halutaan yhtenäistää suojelua koskevia määräyksiä ja turvata vähimmäistason mukaiset edut kaikissa jäsenmaissa.

Ankkurilapset huolestuttavat

Huolta herätti kansanedustajissa erityisesti se, että Ruotsin ja Norjan kiristynyt turvapaikkapolitiikka voi lisätä hakijoiden määrää Suomessa. Erityisesti alaikäisten käyttöä niin sanottuina ankkurilapsina kritisoitiin monissa puheenvuoroissa.

- Norjassa ei automaattisesti oteta vastaan lähellä täysi-ikäisyysrajaa olevan perhettä. Lisääkö tämä Suomeen tulevien ankkurilasten määrää, Raimo Vistbacka (ps.) kysyi.

Kansanedustaja Timo Soini (ps.) korosti, että ulkomaalaislain on oltava erittäin selväsanainen ja yksitulkintainen.

- On onnetonta, jos hallinto-oikeuksista ja korkeimmista hallinto-oikeuksista haetaan tulkintaohjeita ja tehdään riitatupia sadoilla asioilla, Soini kritisoi lakiehdotusta.

Perussuomalaiset ovat esittäneet lain hylkäämistä.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) lupasi, että lääketieteellisen iänmäärityksen käyttöönottoa selvitetään, vaikka siitä onkin luovuttu epätarkkuuden vuoksi muissa Pohjoismaissa.

Työnteko-oikeutta kiiteltiin

Lähes yksimielistä kiitosta sai muutos, jonka mukaan tilapäisen oleskeluluvan saanut on saamassa myös työnteko-oikeuden.

Kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr.) korosti, että on yhteiskunnan etu kun hakijat voivat integroitua yhteiskuntaan työtä tekemällä. Samaa mieltä oli moni muukin.

- Olemme opettaneet turvapaikanhakijoita elämään sosiaalitukien varassa, koska heillä ei ole ollut edes oikeutta työntekoon, sanoi Arto Satonen (kok.).

Rajamäki ryöpytti hallitusta

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) arvosteli rankasti hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa.

- On lopetettava politiikka, jossa ovet ja ikkunat ovat auki ja silmät kiinni, hän sanoi.

Rajamäki sanoi pitävänsä omituisena myös sitä, että hallitus toi turvapaikkaperusteita selvästi muuttavan esityksen kuin vaivihkaa rutiiniasiana joulukuiseen iltaistuntoon.

Eduskunta äänestänee ulkomaalaislain muutoksen hyväksymisestä ensi viikolla.

Lähteet: YLE Uutiset