Pakistanissa marssittiin sharia-lain tueksi

Tuhannet kannattajat ovat osoittaneet Pakistanissa tukeaan muslimisaarnaajalle, joka sopi maanantaina hallituksen kanssa islamilaisen sharia-lain noudattamisesta Swatin laaksossa lähellä Afganistanin vastaista rajaa.

Ulkomaat

Poliisin ja silminnäkijöiden mukaan arviolta 15 000 mustavalkoisia lippuja heiluttanutta kannattajaa marssi Soofi Mohammadin mukana.

Pakistanin hallitus edellyttää Mohammadin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti vastineeksi levottoman alueen rauhoittamista. Amnesty International arvioi, että kuluneen vuoden aikana noin 1200 ihmistä on menettänyt henkensä ja vajaat 50 0000 joutunut kodittomaksi sharia-lain noudattamista koskevien taistelujen vuoksi.

Sopimus on kuitenkin herättänyt huolta Natossa ja Intiassa. Yhdysvallat ei ole vielä ottanut kantaa Pakistanin hallituksen ja Mohammadin väliseen sopimukseen, vaikka pitääkin Pakistanin luoteisosan islamisteja turvallisuusuhkana.

Aamun mielenosoitusmarssin jälkeen Mohammadin oli määrä tavata alueen taliban-johtajia taivuttaakseen näitä luovuttamaan aseensa. Toistaiseksi ei tiedetä, onko Mohammedilla riittävästi vaikutusvaltaa Swatin laakson rauhoittamiseen.

Pakistanin hallitus kiistää tehneensä myönnytyksiä sopiessan sharian noudattamisesta Swatissa. Hallitus kuitenkin toivoo, että ääri-islamistit nyt luovuttavat aseensa.

Lähteet: AFP