Tutkimus: Atkinsin dieetti vaarallinen

Suosittu Atkinsin dieetti on todettu uudessa tutkimuksessa terveydelle vaaralliseksi. Laajan ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti ja muut samantapaiseen ruokavalioon perustuvat laihdutuskeinot lisäävät ennenaikaisen kuoleman vaaraa.

Suuren ruotsalaistutkimuksen mukaan runsas proteiinin syöminen ja hiilihydraattien välttely auttaa kyllä painon pudotuksessa, mutta on samalla laihduttajalle vaarallinen.

- Tällaisella ruokavaliolla on ikäviä pitkäaikaisvaikutuksia, joita ei aiemmin ole tunnettu, tutkimusta johtanut professori Hans-Olov Adami Harvardin yliopistosta muotoilee kuolemanriskin.

Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston ja ruotsalaisen Karoliinisen instituutin yhteistutkimuksen mukaan ennenaikaisen kuoleman vaara on sitä suurempi, mitä enemmän päivittäisistä kaloreista tulee valkuaisaineista ja mitä vähemmän hiilihydraateista. Etenkin pihvien runsas syöminen ja perunan sekä pastan välttely käy erityisesti sydämen päälle.

- Laihtumista varmemmin Atkinsin dieetistä seuraa kohonnut sydän- ja verisuonitautien riski, sanoo professori Stefan Rössner Karoliinisesta instituutista.

Tutkimuksessa seurattiin toistakymmentä vuotta yli 40 000 naista, jotka seurannan alkaessa olivat 30 - 49 - vuotiaita. Tutkijat valitsivat kohteekseen nimenomaan alle viisikymppiset naiset, koska siinä joukossa laihdutusinto on suurin. Tämäntyyppisen ruokavalion vaikutuksia on tutkittu toistaiseksi vain vähän, ja lisää tutkimustietoa kaivataan vielä tulosten varmentamiseksi. Ruotsalaisasiantuntijoiden mukaan paras painonhallintakeino on joka tapauksessa edelleen se vanha tuttu: vähemmän ruokaa ja enemmän liikuntaa. YLE Uutiset Tutkimuksen tiivistelmä Journal of Internal Medicinessa (siirryt toiseen palveluun)