Yliopistolaki muuttuu

Uusi yliopistolaki lisää yliopistojen taloudellista autonomiaa. Niistä tulee oman valintansa mukaan joko julkisoikeudellisia yhteisöjä tai yksityisoikeudellisia säätiöitä. Samanaikaisesti uudistetaan yliopistojen hallintoa ja päätöksentekojärjestelmää. Uuden lain on tarkoitus korvata vuodelta 1997 oleva yliopistolaki.

korkeakoulut
Kuva Oulun yliopiston päärakennuksen seinästä.
Henry Tikkanen / Yle

Valmisteilla oleva uusi yliopistolaki parantaa Oulun yliopiston mahdollisuuksia kehittää yliopistoa korkeatasoisena kansainvälisenä huippuyliopistona. Eduskuntakäsittelyyn keväällä tuleva lakiuudistus lisää yliopiston omaa päätäntävaltaa ja mahdollisuuksia käyttää ulkopuolista rahoitusta.

Lama vaikeuttaa rahan hankintaa

Ulkopuolisen rahoituksen hankkimisen pelätään kuitenkin nykyisen taloustilanteen vuoksi olevan vaikeaa. Esimerkiksi Oulun yliopiston pitäisi koota vuoden loppuun mennessä ulkopuolista rahoitusta 20 miljoonaa euroa, laskee rehtori Lauri Lajunen.

- Nyt tämän hetkisen taloudellisen tilanteen vallitessa tuskin tulemme sitä ensi vuoden loppuun saamaan. Se mahdollisesti onnistuisi jos valtiovalta jatkaisi vuodella tai kahdella aikaa jolloin keräämme yksittäistä pääomaa, ja jonka valtio on luvannut sitten kaksi ja puolikertaisena lisätä vielä valtion finanssisijoituksena. Silloin taloudellinen tilanne olisi parantunut ja pääsisimme tuohon tavoitteeseen.

Laki herättää vastustusta

Osa yliopistoväestä pelkää myös, että lähiaikoina eduskunnan käsiteltäväksi tuleva yliopistolain uudistus heikentää yliopistojen roolia sivistysyliopistoina.

Viime päivinä lakia vastustavia toimintaryhmiä on perustettu ympäri Suomea. Torstaina Helsingissä järjestettävään mielenosoitukseen odotetaan vähintään tuhatta osallistujaa eri puolilta Suomea. Samaan aikaan myös Oulun yliopistolla osoitetaan mieltä lakiuudistusta vastaan.

Hallitus antaa esityksen uudesta yliopistolaista valtioneuvoston istunnossa torstaina.

Lähteet: YLE Oulu