Amnesty varoittaa ruokapulasta Afgaanileireillä

Kymmenet tuhannet hökkelikylissä ja väliaikaisissa suojissa asuvat afgaanit tarvitsevat epätoivoisesti ruokatarvikkeita ja välitöntä humanitääristä apua, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista todetaan.

Ulkomaat

Amnestyn mukaan noin 235 000 ihmistä on tällä hetkellä ilman vakituista asuinpaikkaa. Amnestystä kerrotaan, että alueella käydyt taistelut ovat lisänneet kuivuuden ongelmia alueella sekä myös nälänhätää niin Pohjois- kuin Länsi-Afganistanissa. Ongelmat ovat pakottaneet perheet lähtemään kodeistaan kohi Afganistanin kaupunkien slummeja. Amnestyn mukaan perheet elävät kurjissa olosuhteissa.

Amnestyn Aasian ja Tyynen valtameren alueen johtajan Sam Zarifin mukaan maailman katse ei saisi keskittyä pelkästään Afganistanin ongelmien ratkaisuun sotilaallisin keinoin.

- Me olemme jo puolessa välissä kylmää talvea ja kymmenet tuhannet afganistanilaiset ovat joutuneet pakosta jättämään kotinsa taisteluden ja ruuanpuutteen vuoksi, Zarifi toteaa.

Zarifin mukaan esimerkiksi Kabulissa ja Heratissa elävät pakolaiset asuvat riittämättömissä olosuhteissa.

- Näissä suojissa ei ole yleensä edes lämmitystä eikä kunnollisia vuoteita. Vanhukset ja lapset nukkuvat märässä maassa, eikä useimmilla ole juurikaan ruokaa eikä juotavaa vettä, puhumattakaan terveyspalveluista tai koulunkäyntimahdollisuudesta, Zahiri lisää.

Järjestö vaatii kansainvälistä yhteisöä miettimään ratkaisua nälänhätään, varsinkin kun talvi jatkuu edelleen. Amnesty vaatii Afganistanin konfliktin osapuolilta, että puolueettoman humanitäärisen avun tuonti alueelle tehdään turvalliseksi.

Lähteet: AFP