1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina varautuu levottomuuksiin Tiibetissä

Kiina on määrännyt Tiibetin hallituksen ja turvallisuusjoukot murskaamaan mielenilmaukset Dalai laman puolesta. Kiinalaisten lehtitietojen mukaan Tiibetin kommunistijohtajat ohjeistivat viranomaiset turvaamaan vakauden maakunnassa.

Ulkomaat

Kommunistijohtajat vaativat, että puolueen, hallituksen, armeijan, poliisin ja kansalaisten on kaikkialla maakunnassa murskattava Dalai laman klikin raa'at hyökkäykset ja pysäytettävä sen separatistiset hankkeet. Määräysten taustalla on lähestyvä Tiibetin Kiinan-vastaisen kansannousun vuosipäivä.

Ensi kuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta Tiibetin kansannoususta. Kiina kukisti verisesti mielenosoitukset ja mellakat Kiinan hallintoa ja sen toimia vastaan. Kansannousun epäonnistuminen johti myös Dalai laman maanpakoon Intiaan.

Viime viikonloppuna ja alkuviikosta turvallisuusjoukot pidättivät yli 20 mieltään osoittanutta tiibetiläistä Tiibetin naapurimaakunnan Sichuanin tiibetiläisalueilla, kertoivat ihmisoikeusjärjestöt. Useita mielenosoittajia pahoinpideltiin. Parin päivän mielenosoituksiin otti osaa satoja tiibetiläisiä. Tiibetiläiset vaativat Tiibetin uudenvuoden virallisten juhlien boikotoimista.

Vuosi sitten maaliskuussa Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa oli viikon ajan mielenosoituksia, joissa tiibetiläiset hyökkäsivät kiinalaisten kimppuun ja polttivat heidän kauppojaan ja talojaan. Parikymmentä kiinalaista kuoli mellakoissa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP