USA:n asuntovelallisille mahtava tukipaketti

Yhdysvaltain rahoitusviranomaiset ovat kaksinkertaistaneet tukensa vaikeuksiin ajautuneille kiinteistösijoituspankeille. Presidentti Obama on samaan aikaan luvannut ylivelkaantuneille asuntovelallisille suuren tukipaketin.

talous
Asuntovälittäjä asettaa myyntikylttiä omakotitalon pihalle Yhdysvalloissa.
Reuters-TV

Liittovaltion haltuun viime syksynä ajautuneille Fannie Mae- ja Freddie Mac -kiinteistösijoitusyhtiöille on nyt kummallekin luvassa 200 miljardia dollaria kiinteistömarkkinoiden vakauttamiseksi. Tuen tarkoituksena on lisätä varmuutta kiinteistömarkkinoilla ja auttaa korkojen pysymistä alhaisina, valtiovarainministeri Timothy Geithner sanoi.

Jo aiemmin molemmille oli luvattu 100 miljardia dollaria.

Obamalta 275 miljardia asuntovelallisille

Presidentti Barack Obama on hyväksynyt 275 miljardin dollarin rahasumman, joka käytetään Yhdysvaltain ylivelkaantuneiden asuntovelallisten auttamiseen.

Viime vuoden lopulla yhdeksällä prosentilla maan asuntovelallisista oli maksurästejä tai heidän asuntonsa oli ulosmittauksessa. Osuus uhkaa nousta 16 prosenttiin kolmessa vuodessa.

Rahasummaan sisältyy mm. 75 miljardin dollarin osuus, jolla helpotetaan 3 - 4 miljoonan talonomistajan kuukausittaisia kuluja, kun heidän ottamiensa sub prime -luottojen kustannukset ovat nousseet taivaisiin. Näitä varoja on mahdollista käyttää myös, mikäli korot alkavat nousta tai asuntovelallinen joutuu henkilökohtaisiin ongelmiin.

Yhdyvalloissa aloitettiin viime kuussa 466 000 uuden asunnon rakentaminen. Määrä on pienin sen jälkeen, kun talousministeriö aloitti tilastojen julkistamisen vuonna 1959.

Greenspan: Obaman elvytyspaketti ei riitä

Yhdysvaltain keskuspankin entinen johtaja Alan Greenspan arvioi Economic Club of New York -järjestön tilaisuudessa, ettei presidentti Obaman eilen julkistama 787 miljardin dollarin elvytyspaketti riitä varmistamaan talouden luottovalmiutta.

Hän ei täsmentänyt, kuinka paljon lisärahaa tarvittaisiin. Financial Times -lehti tulkitsi Greenspanin viestin siten, että maan pankit tarvitsevat satoja miljardeja lisätukea.

Lisäraha kuluisi Greenspanin mukaan pankkien luottotappioiden hoitamiseen ja investoijien huolten hälventämiseen, mikä tapahtuisi muodostamalla pankeille "pääomamuuri", jonka suuruus olisi useita prosentteja koko luottomäärästä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset