Mielenosoitus yliopistolakia vastaan Turussa

Turun yliopiston opiskelijat ovat osoittaneet torstaina mieltään yliopistolakiuudistusta vastaan. Uusi laki toisi muutoksia erityisesti yliopistojen rahoitukseen ja sisäiseen hallintoon. Hallitus hyväksyi esityksen, joka menee seuraavaksi eduskuntakäsittelyyn.

korkeakoulut
Turun yliopiston mielenosoitus.
YLE / Simo Kymäläinen

Turun yliopistolla mielenosoitukseen osallistui parisataa opiskelijaa. Mielenosoittajat vaativat lakiuudistuksen valmisteluun vuoden aikalisää.

Uusi yliopistolaki toisi muutoksia yliopistojen rahoitukseen ja sisäiseen hallintoon. Lain myötä yliopistoista tulisi itsenäisiä yksikköjä, jotka vastaavat omasta taloudestaan.

Opiskelijoiden ja henkilöstön huolena on erityisesti rahoitusmallin muuttuminen. Valtio vastaisi edelleen opetuksen ja tutkimuksen rahoituksesta, mutta yliopistot voisivat kerätä varallisuutta myös itse.

Pelkona on, että tämä asettaisi tieteenaloja eriarvoiseen asemaan. Vähemmän taloudellisten alojen, kuten filosofian, on vaikea saada ulkopuolista rahoitusta.

Teemana hautajaiset

Mielenosoituksen teemana Turun yliopistolla oli Vapaan tieteen hautajaiset.

Korkeakouluväkeä huolestuttaa myös autonomian mureneminen. Hallituksen valitsisi edelleen yliopistoyhteisö itse, mutta puolet hallituksen jäsenistöstä pitäisi tulla yliopiston ulkopuolelta.

Eduskunta käsittelee esitystä perjantaina ja tavoitteena on saada laki valmiiksi juhannukseen mennessä. Uusi yliopistolaki tulisi voimaan 1.8.2009.

Mielenilmauksia uutta lakiesitystä vastaan järjestettiin yliopistokaupungeissa ympäri Suomen. Yliopistolaki on ollut vireillä vuodesta 2005 lähtien.

Lähteet: YLE Turku