1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Woody Allenin italialainen ääni kuoli

Italialainen elokuvaääni ja viihdyttäjä Oresto Lionello on kuollut. Italiassa ulkomaiset elokuvat yleensä jälkiäänitetään eli dubataan. Ennen muuta Woody Allenin äänenä tunnettu Lionello oli alan suurimpia tähtiä.

kulttuuri

81-vuotiaana kuollut Lionello oli vuosikausia ennen muuta Woody Allenin ääni, mutta hän pani uransa aikana italiankieliset sanat myös muun muassa Charles Chaplinin, Peter Sellersin ja Jerry Lewisin suuhun.

Useimmat Lionellon ääneen tottuneet italialaiset eivät edes tiedä, miltä Woody Allen todellisuudessa kuulostaa, mutta hänen puhemaneerinsa ja neuroosinsa Lionelle toisti uskollisesti. Työ nosti hänet Italiassa suureen maineeseen.

Lionello aloitti uransa teatterissa koomikkona ja kabaree-esiintyjänä. Jo tuolloin hän keräsi kuulijoita notkealla äänellään matkiessaan pääministeri Giuliano Andreottia. 1970- ja 1980-luvuilla Lionellolla oli menestyksekäs ura myös tv-viihdyttäjänä.

Rooman kaupunki muistaa suurta poikaansa kaupungintalolla torstai-iltana alkavilla ruumiinvalvojaisilla. Hänet haudataan lauantaina viereiseen basilikaan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi