Venezuela myy kaappaamaansa Stanford-pankkia

Venezuelan hallitus sanoo, että se on saanut yhteydenottoja liikepankki Stanford Bank Venezuelan myynnistä. Venezuela kaappasi pankin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain viranomaiset julkistivat pankin omistajan, texasilaisen miljonäärin Allen Stanfordin petossyytteet.

Ulkomaat

Hallituksen mukaan Stanford-pankki otettiin valtion haltuun, jotta pankin pääomat eivät olisi karanneet. Petossyytteiden tultua julki sijoittajiin iski paniikki ja he vetivät pankista sijoituksiaan noin 26,5 miljoonaa dollaria.

Määrä on lähes kymmenesosa kaikista pankin talletuksista. Stanford-pankin mukaan sillä oli viime viikolla sijoituksia noin 220 miljoonan dollarin arvosta.

Venezuelan viranomaiset pyrkivät rauhoittelemaan tilannetta. Hallituksen mukaan pankki myydään niin pian kuin mahdollista. Maan talousministeri Ali Rodriguez sanoo, että hallitus takaa pankissa olevat sijoitukset.

Pankkialan asiantuntijat eivät usko, että pankin kaatuminen aiheuttaisi suurta hallaa Venezuelan pankkijärjestelmälle, koska pankin talletukset ovat vain 0,2 prosenttia maan kaikista talletuksista.

Perun viranomaiset puolestaan ovat keskeyttäneet paikallisen Stanford-pankin toiminnot kuukaudeksi. Panaman viranomaiset ovat ottaneet Stanfordin paikallisen tytäryhtiön hallintaansa. Ecuadorissa pankin välitystoiminta on keskeytetty, ja Kolumbia on seisauttanut pankin paikallisen tytäryhtiön toiminnan maan pörssissä.

Stanford-pankin ja Allen Stanfordin petosepäily ovat Yhdysvaltain viranomaisten toiseksi suurin sitten Wall Streetillä toimineen pankkiirin Barnard Madoffin, joka rakensi valtavan pyramidihuijauksen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset