Obama puhui vapaakaupan puolesta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoittaa maailmaa protektionismista eli vapaakaupan esteitten pystyttämisestä. Ensimmäisellä ulkomaanvierailullaan Kanadaan Obama tähdensi olevan välttämätöntä, että talouskriisin oloissa maailman maat välttävät nollasummapelin politiikkaa, jossa naapurin vahinkoa kuvitellaan omaksi eduksi.

Ulkomaat

Ennen vierailua Kanadassa epäiltiin, aikooko Yhdysvallat turvautua protektionismiin, kun Yhdysvaltain elvytyspakettiin on sisällytetty iskulause "Osta amerikkalaista!" Yhdysvallat on Kanadalle elintärkeä vientimaa. Kanada on Yhdysvaltain suurin öljyn ja kaasun tuoja.

Tiedotustilaisuudessaan Ottawassa Obama ja Kanadan pääministeri Stephen Harper korostivat maitten välistä yhteistyötä mm. autoteollisuudessa. He myös julkistivat uuden aloitteen ympäristöystävällisen teknologian kehittelemiseksi.

Kanada vetäytyy Afganistanista

Ottawassa Obamassa kiitti Kanadaa panoksesta Afganistanin sodassa, vaikka Kanada vetää sotilaansa pois maasta kahden vuoden päästä. Kanadalla on ollut Afganistanin eteläisessä Kandaharin kaupungissa taistelutehtävissä 2 500 sotilasta. Sodassa on kaatunut 108 kanadalaista.

Obama ilmoitti tahtovansa lisättäviksi työntekijöitten oikeuksia ja ympäristöä koskevia lausekkeita Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimukseen NAFTAan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP