Kuolevat kielet kirjattiin karttaan

Maailmassa puhutuista noin 6 900 kielestä 2 500:ta uhkaa katoaminen, sanovat kielitieteilijät, jotka ovat laatineet tuoreen kartan kuolevista kielistä. YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tilauksesta tehty kartta avattiin internetissä perjantaina.

kulttuuri

Kartan mukaan 200 kieltä on kadonnut kolmen viime sukupolven aikana ja 199:llä on enää alle kymmenen puhujaa. Enintään 150 puhujaa puolestaan on 178 kielellä.

Vastikään kartalta katosi muun muassa eyak, jonka viimeinen puhuja kuoli Alaskassa viime vuonna. Vuonna 1974 painui unholaan brittiläisen Mansaaren manx ja vuonna 1998 turkkilainen ubukh.

Unesco listasi kielien puhujien määrän nyt kolmannen kerran. Tiedot tulevat ensi kertaa internetiin. Kartan edellisessä versiossa vuonna 2001 uhanalaisia kieliä oli 900. Tutkijoiden mukaan määrä on nyt suurempi lähinnä tehostuneiden tutkimusmenetelmien vuoksi.

Rikas maa ei takaa kielen säilymistä

Tutkijat havaitsivat, että kieliä katoaa maailman kaikilla kolkilla maiden taloustilanteesta riippumatta. Uhattuja kieliä on niin Yhdysvalloissa kuin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Euroopassa pahoin vaarantunut on muun muassa Latviassa puhuttu vironsukuinen liivi, ja uhanalaisia ovat myös baskien euskara sekä kelttikielet, joita puhutaan Ranskassa, Britanniassa ja Irlannissa. Cornwallin korni kuitenkin on osoittanut elpymisen merkkejä.

Eniten uhanalaisia kieliä on Intiassa, Yhdysvalloissa ja Indonesiassa. Ilopilkku on maa, jossa puhutaan useampia kieliä kuin missään muualla: Papua-Uuden-Guinean 800 kielestä vain 88 on vaarassa.

Kartalla korostetaan kielten merkitystä

Kartan toimituskuntaa johtava australialainen Christopher Moseley sanoo, ettei työ ole koskaan valmis. Hän pyytää käyttäjiä täydentämään ja päivittämään tietoja.

Puhujamäärien lisäksi kartta pyrkii antamaan vastauksia kysymyksiin kielikuolemien syistä ja keinoista, joilla kielet voitaisiin pelastaa.

Moseley sanoo toivovansa, että kartta innostaa ihmisiä kiinnostumaan määrättömän arvokkaasta kielellisestä perinnöstään. Unescon pääpohtaja Koïchiro Matsuura puolestaan muistuttaa, että kielen kuollessa kuolee paljon muutakin: koko kulttuuri runoineen, vitseineen ja tietoineen luonnon monimuotoisuudesta.

Kartan julkaisu ajoitettiin lauantaina vietettävän kansainvälisen äidinkielten päivän alle. Englannin-, ranskan- ja espanjankieliset paperiversiot julkaistaan lähikuukausina. Unesco kiittää norjalaista lahjoittajaa kartan rahoittamisesta.

Lähteet: AP, DPA, AFP, YLE Uutiset