Terveestä pikkupojasta leukemiapotilaaksi

Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten veri- ja syöpätautien osastolla kirjautuu vuosittain noin 25 potilasta. Lapsen sairastuminen on kova isku koko perheelle, kertoo 6-vuotiaan leukemiapotilaan äiti Nina Granat.

leukemia
Äiti ja poika Oulun yliopistollisessa sairaalassa lasten syöpäosastolla.
YLE / Kirsi Karppinen

6-vuotias oululainen Alex poti tammikuussa kovaa vatsakipua. Pojan vanhemmat Nina ja Arto Granat veivät lapsen lääkäriin, jossa mahakivun syytä lähdettiin selvittämään.

Verikokeet paljastivatkin yllättäen vakavan sairauden, jota perheessä ei osattu ennakoida. Nina Granat kertoo, että tieto oman lapsen sairastumisesta otti koville.

- Järkytys oli todella suuri. Minulla oli vielä muutama viikko sitten täysin terve ja reipas 6-vuotias pikkupoika. Kolme viikkoa sitten hänelle todettiin akuutti leukemia.

Leukemia ja aivokasvaimet vievät sairaalaan

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain noin 150 lasta. Osasto 51:llä hoidetaan potilaita vastasyntyneistä 18-vuotiaisiin asti koko Pohjois-Suomen alueelta. Suurin osa lapsipotilaista kärsii leukemiasta ja erilaisista aivokasvaimista. Tällä hetkellä osaston 14:sta potilaspaikasta on käytössä noin puolet.

Osaston ylilääkäri Merja Möttönen kertoo, että hoitojaksot ovat useissa syöpäsairauksissa usein pitkiä.

- Leukemian hoito kestää 2,5 vuotta. Kiinteiden kasvainten hoidot vaihtelevat puolesta vuodesta jopa kahteen vuoteen, Möttönen lisää.

Sairaus täyttää koko elämän

Lapsen tai nuoren vakava äkkinäinen sairaus vaikuttaa voimakkaasti koko perheeseen. Nina Granat kertoo, että alkutaival on ollut sekä Alex-pojalle että vanhemmille vaikea. Elämä pyörii sairaalan ja kodin ympärillä 24 tuntia vuorokaudessa.

-Olemme vuorotellen sairaalassa. Meistä jompikumpi on aina paikalla Alexin luona, Granat kertoo.

Lasten syövän ennuste on sairauden vakavasta luonteesta huolimatta hyvä. Keskimäärin 70 prosenttia syöpäsairaista lapsista tervehtyy kokonaan. Positiivinen asenne auttaa jaksamaan sairauden vaikeissakin vaiheissa.

Nina Granatin mieli on pysynyt toiveikkaana muun muassa tehokkaiden hoitojen ja asiantuntevan hoitohenkilökunnan ansiosta.

- Raskasta on ollut, mutta tällä hetkellä katsomme tulevaan hyvin positiivisesti. Voimia saa jostakin, ja kova tsemppi on päällä koko ajan. Kyllä me tämä tauti nujerretaan.

Lähteet: YLE Oulu