Kiina passitti tiibetiläisnunnia vankilaan

Kiina on antanut kahdelle viime vuonna mielenosoituksiin osallistuneelle tiibetiläiselle nunnalle pitkät vankeustuomiot. Tiibetiläisen ihmisoikeusjärjestön mukaan toinen nunnista sai 10 vuoden ja toinen yhdeksän vuoden tuomion. Tuomiot julistettiin kahden tiibetiläisvastarinnalle tärkeän vuosipäivän alla.

Ulkomaat

Tiibetiläinen keskus ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta kertoo, että nunnat kuuluivat 55:n viime vuoden maaliskuussa pidätetyn tiibetiläisen joukkoon. Pidätetyt osallistuivat mielenosoitukseen Garzessa Sichuanin maakunnassa.

Jännitys tiibetiläisten asuttamilla alueilla Kiinassa on kasvamassa kahden tärkeän vuosipäivän edellä. Maaliskuun 13. päivänä tulee kuluneeksi tasan vuosi mielenosoituksista, joita kuvataan laajimmiksi vuoden 1959 kansannousun jälkeen. Kiinan mukaan mielenosoituksissa kuoli 22 ihmistä, mutta tiibetiläisten itsenäisyystaistelua tukevien piirien mukaan kuolleita oli paljon enemmän.

Dalai Lama maanpakoon 50 vuotta sitten

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama lähti maanpakoon Tiibetistä sen jälkeen, kun kommunistihallinnon vastainen kansannousu epäonnistui maaliskuun alussa 1959.

Kiina on asettanut vuosipäivien alla jälleen matkustuskieltoja osiin Tiibetiä. Lisäksi ihmisoikeusjärjestöt kertovat kovista otteista mielenosoittajia vastaan. Kiinan kommunistipuolue on kehottanut buddhalaisia pappeja olemaan osallistumatta poliittiseen toimintaan ja kieltämään Dalai Laman.

Yhdysvalloissa toimiva International Campaign for Tibet kertoo, että poliisi ampui tiibetiläisiä mielenosoittajia kohti eilen Nagchun kaupungissa. Mielenosoittajat mm. polttivat autoja ja huusivat Dalai Lamaa tukevia iskulauseita.

Aktivisteja puolustanut lakifirma suljettiin Kiinassa

Kiinan viranomaiset ovat määränneet ihmisoikeusaktivistien puolustamisesta tunnetun pekingiläisen lakifirman puolen vuoden toimintakieltoon.

Viranomaisten mukaan Jitong-lakifirman toimintakielto on seurausta siitä, että yhdellä sen lakimiehistä ei ollut lain harjoittamiseen tarvittavaa lupaa. Firman mukaan juristi työskenteli siellä hallinnollisena apulaisena, ja toimintakiellon oikea syy on hallinnolle kiusallisten juttujen ajaminen oikeudessa.

Jitong on puolustanut tunnettuja kiinalaisia ihmisoikeusaktivisteja. Se on edustanut mm. viime vuonna Euroopan parlamentin ihmisoikeuspalkinnon saanutta Hu Jiaa, joka istuu nyt 3,5 vuoden tuomiota valtionvastaiseen toimintaan yllyttämisestä.

Lähteet: AP, AFP