Talouskriisi voi näkyä kotimaisissa animaatioelokuvissa

Kansainvälinen talouskriisi ei ole vielä vaikuttanut muihin kotimaisiin elokuviin kuin valtavan budjetin Mannerheimiin. Yritysten rahahuolet voivat kuitenkin pahimmillaan johtaa osaamisen hupenemiseen etenkin animaatiotuotannoissa, arvelee Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn.

kulttuuri

Talouskriisi voi ravistella eniten sellaisia yrityksiä, jotka tekevät elokuvien ohella myös esimerkiksi mainoksia. Krohnin mukaan mainospuolen tilausten vähentäminen saattaa johtaa osaavan henkilökunnan lomauttamiseen tai pahimmassa tapauksessa myös irtisanomisiin.

Krohn sanookin kotimaisten elokuvantekijöiden olevan tyytyväisiä siitä, että kulttuuriministeri Stefan Wallin on esittänyt elokuvataiteeseen kohdistuvaa talouden elvytyspaketti.

Se, että taloustilanne ei vielä näy elokuvien tuotannossa ei hänen mukaansa myöskään tarkoita sitä, ettäkö se ei voisi näkyä tulevaisuudessa.

Ulkomailla jo ongelmia elokuvien rahoituksessa

Pelkästään elokuvia tekevät tahot ovat enemmän suojassa talouden alamäeltä. Tämä johtuu etenkin siitä, että Suomessa yksityinen rahoitus on elokuva-alalla vielä hyvin vähäistä.

Ulkomailla tilanne on jo toinen. Berliinin filmijuhlilla vastikään vieraillut Krohn sanoo, että festivaalin yhteydessä käytetyissä puheenvuoroissa oltiin hyvin huolestuneita yksityisen rahoituksen hupenemisesta huonon taloustilanteen seurauksena.

Toimitusjohtaja sanoo myös uskovansa, että elokuvalle on kysyntää myös talouden synkempinä aikoina.

- Elokuvalipun tai dvd:n hinta on hyvin edullinen suhteessa laadukkaaseen elämykseen. Siitä syystä elokuva ei varmaankaan ole ensimmäinen säästökohde.

Lähteet: YLE Uutiset / Janne Sundqvist