1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tehoröntgen paljastaa muinaisuuden saloja

Britanniassa on otettu käyttöön tehokas röntgenlaite, jonka valolla voidaan paljastaa muun muassa muumioiden ja muinaisten patsaiden salaisuuksia. Laitteen valo on kymmenen miljardia kertaa niin voimakas kuin auringonvalo.

kulttuuri

Uudella laitteella voidaan ensi kertaa läpivalaista jopa useiden tonnien painoisia esineitä. Ensimmäisten joukossa on kolme British Museumin egyptiläistä pronssipatsasta. Sähkömagneettisen synkrotronisäteilyn ansiosta niistä odotetaan paljastuvan yksityiskohtia, joita tavalliset röntgensäteet eivät kykene näyttämään.

Menetelmää on käytetty jo parin vuoden ajan, mutta tähän saakka sillä on pystytty tutkimaan vain pieniä kohteita. Uusin laite, jota kutsutaan lyhenteellä Jeep, on suunniteltu havaitsemaan lentokoneiden rasitusmurtumia, mutta siitä on iloa myös muinaisesineiden tutkijoille.

British Museumissa tietoa kaivataan siitä, miten pronssipatsaat on valmistettu ja kuinka monta kertaa niitä on korjattu. Janet Ambers British Museumista sanoo brittiläisessä The Times -lehdessä, että pronssipatsaiden saumat ovat niin tiiviitä, että niistä saa selon vain Jeep.

Tutkijoiden sormet syyhyvät myös läpivalaisemaan muumioita, joiden kääreisiin egyptiläisillä oli tapana kätkeä esineitä. Uudella laitteella niistä saadaan selvyys hauraisiin muumioihin kajoamatta.

Jatkossa Jeepiä on määrä myös käyttää myös niin, että arkeologisia esineitä nostetaan maasta savipaakkuineen ja läpivalaistaan sellaisinaan. Se vähentää kaivuuvahinkojen mahdollisuutta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi