1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uudistettu Abu Ghraib jälleen käyttöön

Irakissa on otettu uudelleen käyttöön synkkämaineinen Abu Ghraibin vankila. Vankila tuli kuuluisaksi vuonna 2004, kun julkisuuteen tuli kuvia amerikkalaissotilaiden kiduttamista ja nöyryyttämistä irakilaisista vangeista. Remontoitu vankila on nyt irakilaisten omassa käytössä.

Kuva: Reuters

Abu Ghraib on myös saanut uuden nimen, Bagdadin keskusvankila. Vankilan remontti on osaksi kesken, mutta sinne on rakennettu mm. uusi sairaala, vierailutiloja sekä kirjasto.

Irakin viranomaiset ovat luvanneet noudattaa vankilassa kansainvälisiä lakeja. Irakin oikeusministeriö sanoo, että keskusvankilasta tulee mallivankila, jossa mm. kansainvälinen Punainen Risti voi tehdä tarkastuskäyntejä.

Uudistettuun vankilaan on jo siirretty 400 vankia, ja lähiaikoina laitokseen määrä sijoittaa 3000 rangaistusta kärsivää.

Abu Ghraibista tuli valokuvien julkistamisen jälkeen amerikkalaisten miehittäjäjoukkojen väärinkäytösten symboli.

Tuhansia irakilaisia yhä amerikkalaisten vankina

Irakiin vuonna 2003 hyökänneellä Yhdysvalloilla on Irakissa yhä 14 000 irakilaista vankina. Vangit ovat muissa laitoksissa, joiden oloja on kohennettu radikaalisti Abu Ghraibia koskeneen skandaalin jälkeen.

Yhdysvaltain ja Irakin välisen uuden sopimuksen mukaan irakilaisia vankeja vapautetaan noin 50 päivässä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Vankeja myös luovutetaan irakilaisten ylläpitämiin vankiloihin.