Amnesty vaatii aseiden myyntikieltoa Lähi-itään

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa kieltämään aseiden myymisen Israelille, Hamasille ja muille palestiinalaisjärjestöille. Amnesty syyttää molempia osapuolia sotarikoksista Israelin suurhyökkäyksen aikana tammikuussa.

Ulkomaat
Pommitettu talo Gazassa.
Maailmalla Amnestyn huolet ovat tyystin erilaiset kuin Suomessa ja Pohjanmaalla. Kuvan tapahtumat ovat pommitetusta talosta Gazassa.REUTERS-TV

Amnesty sanoo sekä Israelin että Gazassa valtaa pitävän Hamasin käyttäneen muista maista peräisin olevia aseita ja rikkoneen niiden avulla kansainvälistä oikeutta tammikuun suurhyökkäyksen aikana. Israelia järjestö syyttää valkoisen fosforin ja muiden Yhdysvalloista peräisin olevien aseiden käytöstä siviilejä vastaan. Hamas puolestaan ampui siviilien joukkoon satoja raketteja, joiden osat oli salakuljetettu Gazan ulkopuolelta.

- Vaikka palestiinalaisten aseistus on paljon tehottomampaa kuin Israelin aseistus, senkin käyttö siviilejä vastaan on sotarikos, sanoo Amnestyn tutkimusmatkaa Israeliin ja Gazaan johtanut Donatella Rovera.

Kolme viikkoa kestäneen hyökkäyksen aikana kuoli 1 300 palestiinalaista ja 13 israelilaista. Molemmat osapuolet julistivat tulitauon tammikuun 18. päivä.

Lähteet: AFP