1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Saint Laurentin taidekokoelma myyntiin Pariisissa

Viime vuonna kuolleen muotisuunnittelijan Yves Saint Laurentin valtava taidekokoelma huutokaupataan Pariisissa. Huutokauppapiireissä tapahtumaa pidetään "vuosisadan myyntinä". Kaupan on mm. Picasson ja Matissen teoksia. Huipputapahtumaa varjostaa kiinalaisia pronssisia patsaita koskeva riita Kiinan kanssa.

kulttuuri
Yves Saint Laurent
Reuters

Riita koskee kahta 1600-luvulta peräisin olevan pronssipatsaan myyntiä. Ranskalaiset ja britit ryöstivät jänistä ja rotan päätä esittävät pienet patsaat Pekingin vanhasta kesäpalatsista vuonna 1860. Kiina vaatii Ranskaa palauttamaan patsaat, mutta kieltäytyy ostamasta niitä.

Yves Saint Laurentin elämänkumppani Pierre Bergé on valmis palauttamaan patsaat, mutta kovin ehdoin.

-Suostun, jos Kiina tunnustaa ihmisoikeudet, Bergé sanoo.

Taide inspiroi Saint Laurentin muotia

Saint Laurent rikkoi viime vuosisadalla monia aikansa muotitabuja. Hän puki naiset housuhameisiin ja otti muotiesitysten catwalkeille mustia malleja. Innoitusta moniin luomuksiin muotisuunnittelija haki taiteesta. Saint Laurent ja Bergé hankkivat satojen taide-esineiden kokoelman, johon kuuluu mm. Matissen, Picasson ja Andy Warholin tauluja.

Huutokaupattavat taide-esineet on asetettu esille Grand Palais'n näyttelykeskukseen Pariisissa. Kolmipäiväinen huutokauppa alkaa maanantaina. Taidekokoelmasta uskotaan saatavan jopa 300 miljoonaa euroa.

Tulot on tarkoitus lahjoittaa aidsin vastaiseen tutkimukseen, tieteen edistämiseen ja muotisuunnittelijan elämäntyötä vaalivan säätiöön.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi

Lue seuraavaksi