Luoteis-Pakistanissa viritellään tulitaukoa

Pakistanin armeija on ilmoittanut keskeyttäneensä sotatoimet talibaneja vastaan Swatin laaksossa Luoteis-Pakistanissa. Armeija ja talibanit sopivat viikonloppuna vihollisuuksien lopettamisesta. Neuvotteluja välittänyt uskonoppinut on pyytänyt Pakistanin armeijaa vetäytymään uusiin asemiin rauhanmahdollisuuksien parantamiseksi.

Ulkomaat

Armeija on keskeyttänyt operaationsa, koska siltä puuttuu paikallisen väestön tuki, siviiliuhreja on suuret määrät ja paikallishallinto on toimintakyvytön ja poliisi tehoton.

- Vaadimme hallitusta vetämään joukkonsa pois kouluista, kodeista, moskeijoista ja sairaaloista turvallisempiin paikkoihin, on vaatinut rauhanvälittäjän tiedottaja.

Talibanit ovat kapinoineet Swatin laaksossa melkein kaksi vuotta Pakistanin hallitusta vastaan saattaakseen seudulla voimaan islamilaisen lain sharian. Talibanit ovat räjäyttäneet tyttökouluja. He ovat saaneet tuhotuksi 122 tyttökoulua.

Laaksoon voimaan sharia

Osana tulitaukoa viranomaiset ovat myöntyneet Swatin laaksossa shariaan. Talibaneilta edellytään, että he lopettavat sekaantumisen hallinto- ja poliisiasioihin. Maanantaina laaksossa avattiin sekä poika- että tyttökouluja, mutta vain oppilaitten vähemmistö saapui kouluihin.

Swatin laakso on entinen suosittu turistikohde, joka sijaitsee vain 130 kilometrin päässä Pakistanin pääkaupungista Islamabadista.

Lähteet: RTR, AFP